Toledo peizažas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Toledo peizažas
Menininkas El Grekas
Metai apie 1597
Meno kryptis Manierizmas
Medžiagos, technika aliejinis paveikslas, drobė
Matmenys 121,3 x 108,6 cm
Miestas (vieta) Niujorkas
Muziejus Metropoliteno meno muziejus

Toledo peizažas (kitaip Toledo vaizdas) – graikų kilmės ispanų dailininko El Greko (15411614) paveikslas, esantis Metropoliteno meno muziejuje Niujorke. Tai vienas iš garsiausių El Greko kūrinių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metropoliteno meno muziejaus versija, paveikslas „Toledo peizažas“ sukurtas apie 1597 m. Kitais šaltiniais, jo sukūrimo data nukeliama vėlesniam laikui apie 1600 m. arba dar vėliau. Paveikslo sukūrimo aplinkybės nežinomos. Tai tikriausiai buvo vienas iš tik 3 peizažų, kuriuos El Grekas sukūrė savo gyvenimo metu. Tikriausiai jis buvo tarp 1614 m. surašytų dailininko studijos paveikslų po El Greko mirties ir dar kartą paminėtas 1620 ar 1621 m. minint tris Toledo peizažus, buvusius pas El Greko sūnų Chorchę.

1629 m. pas El Greko draugą ir rėmėją Pedro Salazar de Mendoza (1549–1629) minimi 2 El Greko peizažai: „Toledo miesto paveikslas su planu“ ir „Toledo peizažas žiūrint Alkantros tilto link“. Pirmasis paveikslas tikriausiai yra „Toledo peizažas ir planas“, šiuo metu esantis Prado muziejuje, antrasis − „Toledo peizažas“, dabar Metropoliteno meno muziejuje. 1632 ir 1639 m. du El Greko peizažai minimi grafo Pedro Lasso de la Vega Niño y Guzmán (1559–1637) nuosavybėje. Gali būti, kad tarp jų buvo „Toledo peizažas“, nes šis paveikslas, žinoma, kadaise buvo įsigytas iš tolimų grafo palikuonių. 1909 m. „Toledo peizažą“ iš prancūzų meno dilerio P. Diuran Riuelio įsigijo JAV meno kolekcionuotoja misis Louisine Havemeyer ir po savo mirties 1929 m. testamentu padovanojo Metropoliteno meno muziejui Niujorke.

Apie paveikslą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Toledo peizaže“ nutapytas Toledo miesto vaizdas su dramatišku dangumi. El Grekas kiek pakeitė Toledo miesto statinių tikrąjį išplanavimą, kad jie atitiktų paveikslo kompozicinį sumanymą. Toledo katedra vaizduojama žemiau kairiau nei Alkazaro (karališkieji) rūmai ant kalvos, kurie dominuoja peizaže. Tikrovėje, katedra nesimatytų iš tokio miesto vaizdavimo kampo. San Servando rūmai Tacho upės kairėje pavaizduoti geografiškai tiksliai. Peizaže pagrindinį dėmesį atkreipia grėsmingas, pranašiškas debesuotas dangus. El Grekas Ispanijoje kūrė daugiausia religinėms institucijoms ir jo paveikslai pasižymi daug aukštesniu misticizmo lygiu nei Italijos meistrų, pas kuriuos El Grekas mokėsi.

„Toledo peizažas“ gali būti sugretintas su DžordžonėsAudra“ (apie 1508). Abiejuose paveiksluose vaizduojami grėsmingi dangaus debesys, artėjantys prie taikaus ir ramaus miesto. Džordžonės paveiksle jaučiamas ramumas bei žmogaus ir gamtos jėgų santykis, kuris tarsi liudija, kad nieko blogo nenutiks. El Greko paveiksle, atvirkščiai, paveikslo nuotaika tokia, tarsi tai būtų paskutinė Toledo miesto diena prieš dangaus jėgoms jį sunaikinant. Gali būti, kad paveikslas turi religinių sąsajų, tiksliau – su Šv. Jono Apreiškimo knyga. Miesto pateiktas išplanavimas (nuo vaizduojamo Alkantros tilto) primena gulintį kryžių − krikščionybės simbolį. Gali būti, kad paveiksle pranašaujamas didingos istorinės praeities miesto sunykimas (tuo metu prieš kelis dešimtmečius Ispanijos karalius perkėlė sostinę iš Toledo į Madridą). Peizaže plačiai naudojamos manieristinio vaizdavimo formos: pailgintos pastatų proporcijos, sunkumas nustatant pastatų grupių ryšį (pavyzdžiui, pastatai kairėje nuo katedros varpinės atrodo plaukiantys debesyse, bet gal ir ne).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]