Strasbūras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Strasbūras
pranc. Strasbourg
            
Strasbūro katedra
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Prancūzijos vėliava Prancūzija
Regionas Grand Estas
Apskritis Strasbūras
Departamentas Žemutinis Reinas
Meras Jeanne Barseghian (EELV)
Gyventojų (2018[1]) 284 677
Plotas 78,26 km²
Tankumas (2018[1]) 3 638 žm./km²
Altitudė 132−151 m
Pašto kodas 67482
Tinklalapis www.strasbourg.eu
Vikiteka Strasbūras
Kirčiavimas Strasbū̃ras

Strasbūras (pranc. Strasbourg, vok. Straßburg) – miestas rytų Prancūzijoje, Grand Esto regiono sostinė. Išsidėstęs prie Briušo ir Ilio upių santakos, greta Reino upės ir sienos su Vokietija.

Tai verslo, gamybos, transporto ir kultūros centras. Apdirbama nafta, gaminamos mašinos, įranga, metalo gaminiai, išvystyta spaudos ir elektrotechnikos pramonė.

Strasbūras yra svarbus uostas prie Reino. Ilio upė prie Strasbūro išsišakoja į daug kanalų ir apsupa miesto centre esantį senamiestį. Strasbūre yra labai žymi bažnyčia – Notre Dame katedra senamiesčio pietryčiuose. Katedrą pradėjo statyti 1015 m., statė kelis amžius, tačiau iki šių dienų išlikę tik nedaug autentiškų elementų, daug kas pakeista ar perstatyta. Mieste taip pat yra gotikinė Šv. Tomo bažnyčia (XIII−XIV a.), Rohano rūmai (Palais de Rohan, 1731–1741 m.), kuriuose dabar yra meno muziejus. „Hôtel du Commerce“ yra žymiausias Strasbūro renesansinis statinys. Šiuo metu Strasbūras dažnai minimas kaip (demokratinė) Europos sostinė. Jame susirenka Europos Taryba ir yra įsikūręs Europos žmogaus teisių teismas (dažnai vad. Strasbūro teismu).

Ilio upė mieste

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Freska Strasbūro protestantiškoje Saint-Pierre-le-Jeune bažnyčioje, rodanti įvairias šalis kelyje į krikščionybę. Lietuva šiame kelyje - paskutinioji.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vokiškai Strasbūro miesto pavadinimas reiškia „pilis (miestelis) kryžkelėje“: vok. Straße – gatvė + Burg – tvirtovė, pilis.


Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Garsiausias mieste klubas yra RC Strasbourg.

Strasbūre 1938 m. vyko III pasaulio futbolo čempionatas, o 1984 m. – VII Europos futbolo čempionatas.

  1. Populations légales 2018. Institut national de la statistique et des études économiques. Nuoroda tikrinta 2020-12-28.