Spaniš Taunas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Spaniš Taunas
angl. Spanish Town
Miesto katedra
Laiko juosta: (UTC-5)
Valstybė Jamaikos vėliava Jamaika
Apygarda Midlseksas
Parapija Šv. Katerinos paraprija
Įkūrimo data 1534 m.
Gyventojų (2010) 162 359
Tinklalapis [1]
Vikiteka Spaniš Taunas

Spaniš Taunas (angl. Spanish Town, 'ispanų miestas') – miestas Jamaikoje, XVI–XIX a. šalies sostinė ir kultūrinis centras. Sent Katerinos apylinkės administracinis centras.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1534 m. gubernatorius Fransiskas de Garajus indėnų tainų žemėse įkūrė Vilja de la Vegos gyvenvietę - naujos Jamaikos kolonijos sostinę. Vėliau ji buvo vadinama Santiago de la Vega. Tai buvo pirmoji europiečių gyvenvietė salos pietuose. Kai 1655 m. Jamaiką užkariavo Anglija, sostinę pervadino Spaniš Taunu. Kadangi mūšių metu miestas smarkiai nukentėjo, didelę dalį administracinės veiklos perėmė Port Rojalis ir Anglijos viešpatavimo pradžioje tapo neoficialia sostine. Iki 1692 m., kai Port Rojalį nusiaubė žemės drebėjimas, Spaniš Taunas buvo atstatytas ir vėl perėmė sostinės funkcijas.

Po 1692 m. žemės drebėjimo buvo įkurtas Kingstonas, kuris tuojau iškilo kaip svarbiausias miestas. Salos viduje esantis Spaniš Taunas liko sostine iki 1872 m., kai kolonijos administracija perkelta į Kingstoną.

Miesto centre stovi keletas Regentystės laikų pastatų, tarp jų Rodnio paminklas ir Senųjų Karaliaus Rūmų, iki 1872 m. buvusių gubernatoriaus rezidencija, fasadas. Spaniš Taune yra seniausia anglikonų bažnyčia už Anglijos ribų.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]