Septynios mirtinos nuodėmės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Septynios nuodėmės, Jeronimo Boscho paveikslas

Septynios mirtinos nuodėmės – ydų sąrašas, sudarytas remiantis popiežiumi Grigaliumi I VI amžiuje.[1] Jos vadinamos didžiosiomis, nes laikoma, kad iš jų kyla kitos ydos ir nuodėmės.[1]

Šioms nuodėmėms priešingybė – vad. Septyniomis dorybėmis (Septynios didžiosios dorybės).

Į šį sąrašą įeina:[1]

  1. Puikybė
  2. Gobšumas
  3. Pavydas
  4. Rūstumas
  5. Gašlumas
  6. Rajumas
  7. Tingumas

Modernus sąrašo papildymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. kovo 9 d. Vatikano dienraštis „L`Osservatore Romano“ išspausdino interviu su apaštališkosios penitenciarijos tribunolo vadovu, vyskupu Gianfranco Girotti, kuriame šis paskelbė septynias šiuolaikines nuodėmes[2]: genetinį manipuliavimą, abejotinos moralės eksperimentus su žmonėmis, narkotikų vartojimą, aplinkos teršimą, socialinę nelygybę, per didelį turtingumą ir veiksmus, dėl kurių daugėja vargšų.

Iki šiol nuodėmė buvo siejama tik su individu, tačiau globalizacijos epochoje nuodėmės reikšmė išsiplėtė ir turi ne tik asmeninį, bet ir socialinį atgarsį.

Apaštališkosios penitenciarijos tribunolo vadovas, vyskupas G. Girotis


Ne visiškai aišku, kiek šios nuodėmės yra laikomos naujomis mirtinomis nuodėmėmis, o kiek jos yra viso labo mirtinų nuodėmių pavyzdžiai. Žurnalas „Amerika“ 2008 m. kovo 10 d. redakcijos skiltyje kritikavo žiniasklaidos pateiktą interviu su vyskupu interpretaciją:

„Vatikanas atrodo siekia ne tiek papildyti tradicinių „mirtinų“ nuodėmių (puikybės, pavydo, šykštumo, tingumo, gašlumo, persirijimo, rūstumo) sąrašą, kiek priminti pasauliui, kad nuodėmė turi socialinį matmenį ir kad dalyvavimas nuodėminga veikla užsiimančiose institucijose yra svarbus dalykas, apie kurį turėtų pamąstyti tikintieji.“ [3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 Katalikų Bažnyčios Katekizmas, 1866 paragrafas [1]
  2. „Papildytas mirtinų nuodėmių sąrašas“. Bernardinai.lt. 2008 m. kovo 11 d. Nuoroda tikrinta 2008-03-17. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |date= (pagalba)
  3. „Seven (New) Deadly Sins? Or Not?“. America (The National Catholic Weekly). 2008 m. kovo 10 d. Nuoroda tikrinta 2008-03-28. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |date= (pagalba)