Santaros-Šviesos federacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Santaros–Šviesos federacija – liberalios krypties lietuvių išeivių organizacija.[1]

Federacija susikūrė 1957 m. JAV, susijungus 1947 m. Tiubingene (Vokietija) įkurtam akademinio jaunimo, studijavusio Tiubingeno universitete, sambūriui „Šviesa“ ir 1954 m. JAV įkurtai liberalinio jaunimo organizacijai „Santara“. Pagrindiniu organizacijos siekiu buvo ir tebėra siekis išlaikyti lietuvybę išeivijoje. Sovietmečiu organizacija „Santara–Šviesa“ tapo žinoma, po to, kai pasisakė už ryšių palaikymą su okupuota Lietuva. Tuo metu kitos lietuvių išeivių organizacijos tokiai veiklai nepritarė ir siūlė bendrauti tik su Lietuvoje gyvenusiais artimaisiais.

Federacijos iniciatoriumi buvo Vytautas Kavolis, ėmęsis įgyvendinti prof. Stepono Kairio šūkį Lietuvos šviesuomenei, pasitraukusiai į Vakarus – „Veidu į Lietuvą". Aktyviausi nariai – Jonas Kiznis, Petras Tunkūnas, Valdas Adamkus, Egidijus Aleksandravičius, Kazys Almenas, Darius Kuolys, Arnas Liauksminas, Algis Mickūnas, Rein Raud, Gintaras Varnas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Linas Saldukas. „Santara–Šviesa“. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXI (Sam–Skl). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2012. 99 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]