Raitoji policija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Raitasis Lietuvos policininkas
Raitosios policijos pareigūnai ir žirgai Brno miesto parade

Raitoji policija – ant žirgų ar kupranugarių patruliuojanti policijos rūšis.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažnai atlieka reprezentacinę funkciją, kartais pasitelkiama minių valdymui. Raitasis policininkas dėl savo paaukštintos padėties gali geriau matyti aplinką, geriau matosi.[1] Taip pat raitoji policija sėkmingai gali vykdyti prevencinį patruliavimą parkuose, skveruose ir kitose automobiliu sunkiai pasiekiamose viešosiose vietose.[2]

Raitosios policijos patruliavimas miniose gali sukelti ir pavojų aplinkinių sveikatai bei gyvybei, dėl to minių valdyme ši priemonė naudojama tik būtiniausiais atvejais.

XVIII a. Prancūzijos Nacionalinės žandarmerijos pradininkė Maréchaussée tapo pirmąja organizacija, pareigūnams suteikusia galimybę pareigas atlikti ant žirgų.[3] Iki pat XX a. dauguma Europos šalių dėl blogų kelių bei didelių atstumų tarp miestų stengėsi turėti raitosios policijos pajėgas.

Šiais laikais raitosios policijos naudojami pakinktai yra panašūs kaip įprastų raitelių, tik pritaikyti policijos veiklai atlikti. Svoriui sumažinti policija dažniau naudoja sintetinius balnus vietoj odinių. Įprastai raitasis patruliavimas trunka ilgai, o policininkas su savimi turi ir kitos ekipiruotės. Kad mažiau slystų, žirgų pasagos būna specialiai sustiprintos arba su gumos paviršiumi, nes žirgas dažnai pareigas atlieka asfaltuotuose keliuose. Taip pat guminės pasagos sukelia mažiau triukšmo.

Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių raitoji policija naudoja kupranugarius.

Vieną didžiausių raitosios policijos būrių turi Niujorko policijos departamentas2016 m. šis departamentas turėjo 55 žirgus.[4]

JAV–Meksikos pasienyje patruliuojantys žirgai yra specialiai maitinami, kad jų išmatos neterštų gamtos rezervatų ir parkų.[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Cooper, Michael (15 February 2011). „Police Horses Are Diminished in Number, but Not Presence“. New York Times. Nuoroda tikrinta 15 November 2012.
  2. Raitasis policijos būrys gavo galimybę įrodyti savo vertę
  3. M. Petard, "Le cavalier de la maréchaussée", pages 22-27 "Uniformes" nr 85 Album 12
  4. Cook, Lauren (2016-09-16). „NYPD Mounted Unit: Meet the horses that patrol NYC's streets“. amNewYork. Nuoroda tikrinta 2017-09-22.
  5. „Border Patrol Horses Get Special Feed that Helps Protect Desert Ecosystem“. Enn.com. 2005-06-09. Nuoroda tikrinta 2011-10-18.