Petras Kačinskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Petras Kačinskas
Gimė 1908 m. sausio 1 d.
Daukučiai, Radviliškio rajonas
Mirė 1967 m. rugpjūčio 27 d. (59 metai)
Kaunas
Veikla burmistras
Alma mater Vytauto Didžiojo universitetas

Petras Kačinskas (1908 m. sausio 1 d. Daukučiuose, Radviliškio rajone – 1967 m. rugpjūčio 27 d. Kaune) – Biržų burmistras, studentų korporacijos Neo-Lithuania pirmininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Petro Kačinsko tėvai ūkininkavo 43 ha žemės. Kačinskų šeima buvo gausi – jaunėlis Petras turėjo dar tris brolius ir dvi seseris. P.Kačinsko sūnėnas Vitas Kačinskas pasakojo, kad senelis, nenorėdamas, kad ūkis labai sumenktų, vyriausiems savo vaikams padalijo žemę ir įpareigojo juos, kai sesės tekės, duoti joms kraičio – nurodė konkrečius skaičius gyvulių, inventoriaus, pinigų ir kitų gėrybių, o jauniausią brolį visi jie turėjo visiškai išlaikyti, kol šis baigs mokslus. Dar Petro tėvui gyvam esant visi jo nurodymai buvo įvykdyti.

Baigęs mokslus gimtinėje, Petras ekonomikos mokslų įstojo mokytis į Vytauto Didžiojo universitetą Kaune. Mokydamasis universitete jis buvo aktyvus studentas, netgi 1934–1935 metais pirmininkavo studentų korporacijai „Neo-Lithuania“.

1940 m. okupavus Lietuvą, Kauno universitetas buvo perkeltas į Vilnių, tad diplomą 1942 m. jis gavo jau Vilniuje. Kačinsko diplominis darbas – „Turtų nacionalizacija Lietuvoje bolševikų valdymo metais“, diplomas patvirtintas Vilniaus universiteto rektoriaus M.Biržiškos parašu.

Veikla Biržuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs universitetą, Petras dirbo Alytaus apskrityje, o 1943 m. tapo Biržų miesto burmistru. Į Biržus atvyko neseniai sukūręs šeimą, 1942 m. vedęs Oną Žvirblytę.

Onos tėvas Lazdijų rajone prie Rimiečio ežero turėjo dvarelį ir nemažai žemės. Baigusi universitetą, Ona mokytojavo Seirijuose. Per 1941 m. trėmimus ją suėmė ir ruošėsi išvežti, bet grąžino į kalėjimą, iš kurio išlaisvino Lietuvą okupavusi vokiečių kariuomenė. Onos tėtis buvo išvežtas į Krasnojarsko kraštą, ten jo gyvenimas ir dingo be pėdsakų.

Apie paskutinio Biržų burmistro P.Kačinsko veiklą žinios, palyginti, negausios ir fragmentiškos.

1943 m. Biržuose buvo įkurtas teatras. Remiantis spaudos duomenimis, jį įkurti burmistras P.Kačinskas labai skatino.

Labai aktyvią veiklą 1941–1944 m. vykdė sporto klubas „Vilkas“, rengęs krepšinio, futbolo, lengvosios atletikos, plaukimo, žiemos sporto varžybas. Biržų miesto burmistras 1944 m. birželio 20 d. „Vilko“ klubo narių susirinkime, visai prieš pat antrą tarybinę okupaciją, buvo išrinktas klubo vadu.

Biržuose Petro žmona O.Kačinskienė dirbo mokykloje. Tuo neramiu laikotarpiu jiems 1944 m. gimė duktė Jūratė. Artėjant 1944 m. Raudonajai armijai, Kačinskai nesiryžo pasitraukti į Vakarus dėl dukters ir nutarę išsiskirstyti liko Lietuvoje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]