Pchenjanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pchenjanas
평양
Pchenjanas
Laiko juosta: (UTC+9)
Valstybė Šiaurės Korėjos vėliava Šiaurės Korėja
Provincija Pchenando
Gyventojų (2016[1]) 2 870 000
Plotas 3 194 km²
Tankumas (2016[1]) 899 žm./km²
Altitudė 27 m
Vikiteka Pchenjanas

Pchenjanas (kor. 平壤/평양 – Pyongyang) – Šiaurės Korėjos sostinė, miestas šalies vakaruose, netoli Geltonosios jūros, prie Tedongo (Taedong) upės. 2,93 mln. gyventojų (2005). Pagrindinis verslo, gamybos, administravimo ir kultūros centras šalyje. Pramonės šakos: metalo, gumos apdirbimas, tekstilė, mašinos, statybinės medžiagos, keramika, karo pramonė, maisto pramonė. Greta miesto yra tarptautinis oro uostas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pchenjanas Korėjos karo metu

Pchenjanas yra vienas seniausių Korėjos miestų ir sostinių. Kai kurie tyrinėtojai tapatina jį su legendine Kočioson valstybės sostine Asadal, tačiau dauguma visgi linkę teigti, kad Pchenjanas – tai tuometinės Kočioson vakarinės dalies Pončioson sostinė Vangomsong (kor. 王儉城/왕검성 Wanggomsong), pagal legendas įkurta jau 2333 m. pr. m. e.

Pchenjanas prieš karą.

III a. pr. m. e. Vangomsong tapo viso Kočiosono sostine, ir šis laikotarpis susijęs su didžiausia valstybės ekspansija, kol 109 m. pr. m. e. Han Kinija jos neužkariavo. Tuomet Pchenjane buvo įkurtas kinų administracinis centras Lelang (kor. 樂浪 Nangnang).

Kinų valdžiai 313 m pabaigą padarė Kogurio valstybė, kuri užėmė Lelang, o 427 m. čia perkėlė sostinę iš Kuknesong, pradėdama užkariavimus pietuose.

Po to, kai 668 m. Kogurio pralaimėjo Sillai, ir Korėja buvo padalinta tarp Sillos ir Palhės, Pchenjanas atsidūrė ant abiejų valstybių ribos. Miestas buvo labai apleistas iki 918 m., kol naujai įsikūrusi Korio valstybė neatkariavo šių teritorijų. Tada Pchenjanas atgimė ir stipriai suklestėjo.

Nors nuo tada iki Šiaurės Korėjos susikūrimo jis niekada nebebuvo tikrąja Korėjos sostine, tačiau tai buvo svarbiausias miestas Korėjos Šiaurėje. Iki Čioson dinastijos įsikūrimo jis buvo vadinamas Vakarų sostine (kor. 西京/서경 Sogyong), o vėliau buvo Phyongan provincijos administracinis centras.

1931 m. liepą mieste vyko antikiniškos riaušės po Vanpoašano incidento, kurį išpūtė japonų ir korėjiečių laikraščiai.[2] 1938 m. Pchenjane gyveno 235 tūkst. gyventojų.[3]

1945 m., Šiaurės Korėją okupavus Tarybų Sąjungai, Pchenjanas tapo laikinąja sostine. Jis buvo nusiaubtas Korėjos karo, o susikūrus Šiaurės Korėjai – atstatytas kaip jos sostinė.

Dabartinis Pchenjanas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pchenjanas ne kartą buvo nuniokotas karų, buvo atstatytas daug kartų, dabar yra gerai suplanuotas miestas, kuriame yra gražių parkų ir sodų, plačios alėjos ir prospektai, dideli daugiabučiai namai. 1946 m. įkurtas Kim Ir Seno universitetas, yra Kim Hiongčiko universitetas, Kim Čeko politechnikos institutas, Pchenjano medicinos institutas, 1952 m. įkurta mokslų akademija. Taip pat yra centrinė biblioteka, Pchenjano teatras. Išlikę šiek tiek senovės miesto sienų, I a. pr. m. e. siekiantys kapai, budistų šventyklos, bronzinė legendinio žirgo statula, Korėjos centrinis istorijos muziejus, dailės menų muziejus. Miesto panoramose dominuoja milžiniško 2011 m. pabaigto statyti, bet niekada taip ir neatidaryto, Ryugyong viešbučio siluetas.

Transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pchenjane taupant elektrą ir didinant darbo vietų skaičių, miesto valdžia nusprendė samdyti moteris, kurios galėtų dirbti vidury sankryžos ir reguliuotų transporto priemonių eismą. Šių Pchenjano eismo reguliuotojų darbas Šiaurės Korėjoje yra skiriamas prie teisėsaugos srities.

Mieste taip pat veikia vienas iš pigiausių pasaulyje (vienas bilietas kainuoja apie pusę euro cento) dviejų linijų metropolitenas, važinėja tramvajai, troleibusai. Autobusus Pchenjane pamatysite retai, nes šalyje trūksta degalų.

Ryugyong viešbutis Pchenjane, didžiausias viešbutis Šiaurės Korėjoje.
Eismo reguliuotojos

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurės Korėjos administraciniai vienetai Flag of North Korea
Tiesioginio valdymo miestai: Pchenjanas | Rasonas
Specialieji administraciniai regionai: Pramoninis Kesongo regionas | Turistinis Kemgangsano regionas | Ypatingasis Sineidžu administracinis regionas
Provincijos: Čagangas | Šiaurės Hamgiongas | Pietų Hamgiongas | Pietų Hvanghė | Šiaurės Hvanghė | Kangvonas | Pietų Pchenjanas | Šiaurės Pchenjanas | Jangangas


Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „네이버 뉴스“. news.naver.com.
  2. Memorandum (Institute of Pacific Relations, American Council), Vol. 2, No. 5 (16 Mar 1933), pp. 1–3
  3. Lahmeyer, Jan, "North Korea – Urban Population", Populstat, University of Utrecht  Archyvuota kopija 2013-05-16 iš Wayback Machine projekto.