Ona Drobelienė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ona Drobelienė
Gimė 1957 m. vasario 24 d. (67 metai)
Inta, Rusijos TFSR
Tautybė lietuvė
Sutuoktinis (-ė) Eugenijus Drobelis
Veikla etnografė, pedagogė
Organizacijos Dzūkijos nacionalinis parkas
Alma mater Leningrado N. Krupskajos kultūros institute

Ona Drobelienė (g. 1957 m. vasario 24 d.) – Lietuvos etnografė, pedagogė, tautodailininkė, etnokultūrinių renginių organizatorė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Intoje (Rusija), tremtinės ir politinio kalinio šeimoje. Į Lietuvą šeima grįžo 1963 metais.

1963–1967 m. mokėsi Anykščių pradinėje, 1967–1971 m. – Anykščių 2-ojoje vidurinėje mokykloje, 1971–1975 m. baigė Rokiškio kultūros mokyklą ir įgijo režisierės specialybę. Dirbo Anykščių rajono ir miesto kultūros įstaigose.

19771982 m. ji studijavo Leningrado N. Krupskajos kultūros institute. Įgijo teatro ir kino režisierės specialybę. 1982–1987 m. O. Drobelienė dirbo Kapsuko kultūros mokykloje, vėliau O. Sukackienės pedagoginėje muzikos mokykloje. Dėstė režisūrą ir sceninę kalbą, renginių organizavimą, teatro istoriją. Dirbo Marijampolės teatre ir kitose Lietuvos kultūros, teatro ir meno įstaigose.

Nuo 1987 m. O. Drobelienė gyveno ir dirbo Varėnos rajone, Marcinkonyse. Čia ji su bendraminčiais įkūrė Marcinkonių etnografijos muziejų, prisidėjo prie Margionių klojimo teatro veiklos, organizavo senųjų amatų mokymo seminarus, žiemos audimo mokyklą. Surinko didžiąją dalį Marcinkonių etnografijos eksponatų, parengė ekspozicijas pirkioje, kluone, svirne.

Dėstė Kauno kolegijos Druskininkų skyriuje etnokultūrą ir renginių organizavimą, Lietuvos turizmo išteklius, dirbo kitose mokymo įstaigose. Nuo 2008 m. – Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos darbuotoja.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ona Drobelienė Dzūkijos nacionaliniame parke rinko tautosaką, prisidėjo prie Marcinkonių ir aplinkinių kaimų – Žiūrų, Puvočių, Margionių, Musteikos, Lynežerio, Zervynų ansamblių gyvavimo ir dalyvavimo renginiuose Lietuvoje ir už jos ribų. Ansambliai dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose: pasaulio lietuvių dainų šventėse, festivaliuose „Baltica", „Skamba skamba kankliai", „Dzūkų godos". Jos vadovaujamas Puvočių kaimo etnografinis ansamblis dalyvavo tarptautinėje folkloro ansamblių festivalyje mugėje „Bartholomausmarkt Lamstedt-96", Lenkijoje, keturis kartus festivalyje „Parbėk, laiveli" Klaipėdoje ir kt.

Bendradarbiaudama su Lietuvos ir užsienio televizijomis, rengė reportažus, dokumentinius kino filmus. Kartu su kino operatoriumi V. Plytniku sukūrė dokumentinį filmą „Skroblus“, apie 5 Dzūkijos kaimus (2005 m.). Kartu su režisiere M. Novikova sukūrė dokumentinį filmą „Saldus tėviškės dūmas“ (Zoete rook van het vaderland / Sweet Smoke of The Fatherland). Bendradarbiavo su Lietuvos ir kitų šalių TV ir kino kompanijomis kuriant filmus ir reportažus apie vietinius gyventojus, amatininkus, Dzūkijos nacionaliniame parke kuriančius menininkus.

1991–2007 m. buvo Dzūkijos nacionalinio parko laikraščio „Šalcinis“ redkolegijos narė. Yra kitų leidinių redkolegijų bendradarbė.

2009 m. (kartu su fotografu A. Baltėnu) išleido knygą „Šilų dzūkai“. Ona Drobelienė yra ir pažintinio albumo „Kur šaltiniai alma“ (2005 m.), „Lietuvos etnografiniai regionai“ (2015 m.) ir kt. bendraautorė

Etninės globos tarybos narė, Dzūkijos (Dainavos) etninės kultūros globos tarybos pirmininkė.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]