Nongnučio tropinis botanikos sodas

Koordinatės: 12°46′ š. pl. 100°56′ r. ilg. / 12.767°š. pl. 100.933°r. ilg. / 12.767; 100.933
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nongnučio tropinis botanikos sodas.

Nongnučio tropinis botanikos sodas (angl. The Nongnooch Tropical Garden & Resort) – 2,0 km² ploto tropinis botanikos sodas netoli Patajos, Čonburio provincijoje, Tailande.

Apžvalgos takai daugelyje vietų įrengti ties medžių viršūne.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagodos prancūziškame sode.

1954 m. vietos verslininkų šeima, Pisitas ir Nongnuč Tansačai (angl. Pisit & Nongnooch Tansacha), Čonburio provincijoje įsigijo 600 akrų (2,4 km²) žemės sklypą vaisių ir daržovių plantacijai. Čia buvo auginami mangai, apelsinai, kokoso palmės ir kt. Bet paskui jie nusprendė dalyvauti laukinės gamtos išsaugojimo projekte ir pasodino tropinius augalus bei gėles. Buvo pastatyti restoranai, nedideli viešbučiai-bungalai su baseinais ir1980 m. botanikos parkas buvo atidarytas visuomenės lankymui. Nuo 2001 m. Nongnučio botanikos sodą valdo Tansačų sūnus Kamponas. Šiuo metu parkas užsodintas nepilnai ir užima 2,0 km².

Sodo teritorijoje yra landšafto dizaino koledžas, kuris kasmet priima po 700 studentų, kurie sode atlieka ir praktiką.

Visoje sodo teritorijoje patogiai išdėstyti takai lankytojams. Daugelyje vietų jie iškelti aukštai, palmių viršūnių lygyje, kas leidžia lankytojams matyti jų žiedus ir vaisius iš arti.

Sodo sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sodas susideda iš kelių tematinių sodų skirtų įvairių rūšių augalams bei gyvūnams. Sodo teritorijoje gyvena drambliai, kurie turistams rodo šou programą.

Prancūziškasis sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis originalus Nongnučio sodas buvo sukurtas norint perteikti prancūziško parko dvasią. Tansačai daug kartų lankėsi Europoje ir matyti prancūziško parko vaizdai buvo perteikti į Tailandą. Sodas išsidėstęs akmenų ir palmių apsuptyje, o jo kraštuose įkomponuotos tajų šventyklų kopijos.

Prancūziškasis sodas.

Europos sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis sodas perteikia Europos parkų stilių. Sodą puošia prancūziškos, graikiškos ir itališkos skulptūros, įvairios pavėsinės ir fontanai.

Europos sodas.

Drugelių sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis sodas atidarytas 2000 m. balandį. Sode esančiame drugelių voljere galima pamatyti įvairių rūšių tropinių drugelių kolekciją. Greta mažyčių drugelių galima pamatyti ir patį didžiausią pasaulyje Attacus Atlas drugelį[1]. Tropinių augalų tankmėje gyvena apie pusantro tūkstančio šių vabzdžių[2]. Voljere yra ir drugelių veislynas, kad būtų galima pastoviai papildyti kolekciją.

Drugelių kalva.

Kaktusų sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tailande kaktusai gamtoje neauga, todėl išauginti šiuos egzotinius dykumų augalus, labai drėgno klimato zonoje, yra sunku. Visa kaktusų kolekcija yra po peršviečiamu stogu, kuris saugo augalus nuo lietaus.

Geltondyglis ežiakaktusis kaktusų sode.

Orchidėjų sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažnas turistas šį botanikos sodą vadina Nongnučio orchidėjų sodu. Iš tikrųjų orchidėjų oranžerija yra sodo pasididžiavimas. Šių trapių augalų išauginimas yra labai imlus darbui. Visos orchidėjos oranžerijoje pasodintos į specialius krepšelius ir kabo ore. Tailande yra auginama labai daug įvairių rūšių orchidėjų.

Orchidėjų sodas.

Sidabrinis sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nongnučio tropiniame sode surinkta unikali palmių ir paparčių kolekcija. 1998 m. sode lankėsi Tarptautinės palmių draugijos 200 žmonių delegacija iš 33 pasaulio šalių, kurie konstatavo, kad čia surinkta didžiausia pasaulyje vienoje vietoje augančių palmių įvairovė. Dabar pasaulyje skaičiuojama apie 2600-2800[3] palmių rūšių bei porūšių, o šiame sode auga 1100 rūšių. Artimiausiais metais šią kolekciją norima išplėsti iki 2000 palmių rūšių. Sode yra ir nykštukinių palmių kolekcija, kurių aukštis siekia iki 30 cm. Nuo 1600 m. šios palmės buvo žinomos tik Japonijoje, kurioms nuostabias formas suteikia ypatingas jų karpymas.

Sidabrinis palmių sodas.

Bromelijinių sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bromelijinių sodas.

Bonsų sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bonsų sodas.

Stounhendžo sodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stounhendžo sodas.

Šiame sode atkartotas Stounhendžo akmens statinių vaizdas.

ir kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nongnučio tropinis botanikos sodas atidarytas kasdien nuo 09.00 iki 17.00.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

12°46′ š. pl. 100°56′ r. ilg. / 12.767°š. pl. 100.933°r. ilg. / 12.767; 100.933