Nepriklausomas filmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Režisieriai Stéphane Brizé (antras iš dešinės) ir Rodrigo Moreno (antras iš kairės) filmo „Rinkos dėsnis“ (pranc. La Loi du marché) Buenos Airėse peržiūroje, 2019 m.

Nepriklausomas filmas (angl. independent film, indie film) – pilnametražis ar trumpametražis filmas, kurį pastatė bei išplatino nepriklausomos kompanijos. Nepriklausomi filmai kartais išsiskiria savo turiniu bei stiliumi. Nors ir ne visada, palyginus su didžiųjų filmų studijų gamybos apimtimis, nepriklausomi filmai dažnai pasižymi sąlyginai nedideliu biudžetu.[1]

Nepriklausomi filmai išlieka gana paklausūs net ir įžymių aktorių tarpe dėl daugelio priežasčių. Juos dalyvauti filmo statyme gali paskatinti: pagrindinė filmo mintis; moralinė skola filmo kūrėjui dėl suteiktos karjeros pertraukos; vaidmenų stygius; plačios saviraiškos galimybės; pasiūlyta proga parodyti savo aktorinius sugebėjimus, kuomet to nepavyksta padaryti bendradarbiaujant su didžiosiomis filmų studijomis; susižavėjimas režisieriaus kūryba. Pastarasis atvejis yra gana dažnas: kriminaliniame filmeBulvarinis skaitalas“ aktoriai Džonas Travolta (John Travolta) bei Briusas Villisas (Bruce Willis) sutiko dirbti už mažesnį atlygį, nes norėjo bendradarbiauti su režisieriumi Kventinu Tarantino (Quentin Tarantino).[2]

Įprastai nepriklausomų filmų platinimas išsiskiria ribotu leidimu, kartais vien nepriklausomų filmų kino teatruose, nors būna ir didelio masto platinimo kampanijų. Prieš paskelbiant premjeras teatruose, nepriklausomi filmai rodomi vietinio, nacionalinio ar tarptautinio lygio kino festivaliuose. Pasitaiko atvejų, kuomet, gavus reikiamą finansavimą, nepriklausomi filmai pajėgia konkuruoti ir su didžiųjų filmų studijų sukurta produkcija.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Callahan, Peter (January 8, 2001). "Don't Lose It At The Movies The Brothers McMullen and Blair Witch--yes. Waterworld II--no. A primer on indie-film investing". CNN. Nuoroda tikrinta December 10, 2012.
  2. "How 'Pulp Fiction' Destroyed Indie Cinema". Decider. October 14, 2014.