Nechas II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nechas II
Egipto faraonas
Reljefas, vaizduojantis Hator kairėje ir Nechą II dešinėje
Dvidešimt šeštoji Egipto dinastija
Tautybė Egiptietis
Egipto faraonas
Valdė 610−595 m. pr. m. e.
Pirmtakas Psamtikas I
Įpėdinis Psamtikas II
Vikiteka Nechas II

Nechas II (gimimo vardas Nekau, valdė 610−595 m. pr. m. e.) – antrasis 26-osios (Saiso ar Saito) dinastijos Senovės Egipto valdovas.

Nechas II buvo Psamtiko I sūnus, valdęs 610−595 m. pr. m. e. Pagrindinė jo užsienio politikos kryptis buvo atremti chaldėjų ekspansiją. Jis rėmėsi graikų ir karijiečių samdiniais, kurie tuo metu buvo nuolat apsistoję Egipte. Tuo paaiškinamos gausios faraonų dovanos rytų Graikijos dievų šventykloms. Be sausumos karinių pajėgų faraonas galėjo operuoti jūrinėmis, kurias tikriausiai sudarė irklinės triremos. Karinės valtys saugojo Egiptą nuo užpuolimo dviem frontais ir teikė pagalbą rytinėms egiptiečių pajėgoms. Nechas II pradėjo karinę kampaniją Palestinoje padėdamas asirams prieš chaldėjus. 609 m. pr. m. e. jis sumušė Judėjos karaliaus Jozijos pajėgas prie Megido. Tokiu būdu užsitikrino laisvą susisiekimą su Mesopotamija ir įsteigė tvirtovę Karkemiše, prie kurio 605 m. pr. m. e. patyrė triuškinamą pralaimėjimą nuo babiloniečių princo Nabuchodonosaro. Chaldėjai išvijo egiptiečius iki pat rytinės Nilo deltos ribos.

Herodotas mini tam tikras egiptiečių sėkmes prieš Migdolo ir Gazos valdovus apie 601−600 m. pr. m. e. Nechas II buvo nukreipęs dėmesį Raudonosios jūros link. Jo valdymo metu pradėtos kanalo statybos tarp Nilo ir jūros, be to, Raudonojoje jūroje jis laikė karinius laivus, tikriausiai tam, kad apsisaugoti nuo edomitų ir saabiečių reidų. Radiniai XX a. pabaigoje rodo, kad Nechas II buvo pasiuntęs karių į Nubiją. Pasak Herodoto, Nechas II buvo išsiuntęs ekspediciją, kuri turėjo apiplaukti Afriką. Tikėtina, kad jie tai padarė, nes minima, kad plaukiant Saulė jiems buvo iš dešinės, t. y. plaukiant iš rytų į vakarus − šiaurinėje pusėje. Po jo mirties valdė Psamtikas II.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]