Moterų didmeistrė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
FIDE šachmatų titulai ir reitingai
DM Didmeistris 2600
TM Tarptautinis meistras 2450
MDM Moterų didmeistrė 2400
FM FIDE meistras 2300
MTM Moterų tarptautinė meistrė 2250
KM Kandidatas į meistrus 2200
MFM Moterų FIDE meistrė 2100
MKM Moterų kandidatė į meistres 2000

Moterų didmeistrė (sutr. MDM; angl. Woman Grandmaster, WGM) – šachmatų srities sporto vardas (titulas), kurį už pasiekimus moterims šachmatininkėms nuo 1977 metų suteikia Pasaulio šachmatų federacija (FIDE). Moterų didmeistrės vardas yra žemesnis už tarptautinio meistro (TM) vardą, bet aukštesnis už moterų tarptautinės meistrės (MTM) vardą. Titulas gali būti suteikiamas tiesiogai ar įvykdžius normas. Jis suteikiamas visam laikui.

Tiesiogiai suteikiamas užėmus tam tikrą vietą, ar pasiekus rezultatą, turnyre. Pav., laimėjus pasaulio jaunimo čempionatą suteikiamas nuostatuose numatytas titulas, ar surinkus daugiau kaip 50 procentų taškų ir pan. Pretendentei į moterų didmeistrės titulą tiesiogiai nustatyti minimalūs reikalavimai: turėti 2100 reitingą, o jei dar neturi, titulas suteikiamas vėliau, kai įgys nustatytą minimalų reitingą. Rezultatą patvirtinus Kvalifikacinei Komisijai, jį automatiškai suteikia FIDE.

Įvykdžius normas suteikiamas pagal pasiektus rezultatus turnyruose, kuriuose normos nustatytos. Vienas normų rodiklių yra turnyro metu demonstruotas (pasiektas) reitingas. Normose numatoma ir keliuose turnyruose reikia jį pasiekti ir kiti reikalavimai: moterų didmeistrės titului būtina bent dviejuose turnyruose pasiekti 2300 taškų, be to, trečdalis iš oponenčių turi turėti moterų didmeistrės titulą. Tai pat, per nustatytą laikotarpį reikia sužaisti mažiausiai 30 reitinguojamų partijų.[1]

Lietuvos moterų didmeistrės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos šachmatininkės, kurioms buvo suteiktas moterų didmeistrės vardas (chronologine tvarka pagal MTM vardo įgijimo metus; DM – didmeistris, TM - tarptautinis meistras):

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „FIDE titulų suteikimo tvarka nuo 2017 m. liepos 1 d.“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-07-26. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 26 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]