Mark Twain

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Markas Tvenas
angl. Mark Twain
Markas Tvenas
Gimė 1835 m. lapkričio 30 d.
Florida, Misūris, JAV
Mirė 1910 m. balandžio 21 d. (74 metai)
Redingas, Konektikutas, JAV
Veikla amerikiečių rašytojas
Vikiteka Mark Twain
Parašas

Samuelis Langhornas Klemensas (angl. Samuel Langhorne Clemens), labiau žinomas slapyvardžiu Markas Tvenas, (angl. Mark Twain; 1835 m. lapkričio 30 d. Floridos kaime, Misūrio valstijoje – 1910 m. balandžio 21 d. Redinge, Konektikuto valstijoje) – amerikiečių rašytojas, žurnalistas, visuomenės veikėjas.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Markas Tvenas 15 metų

Samuelis Klemensas gimė Floridos kaime, Misūrio valstijoje, buvo trečias iš keturių išgyvenusių Džono ir Džeinės Klemensų vaikų. Ankstyvoj vaikystėj jo šeima persikraustė į Hanibalo miestelį, šis miestelis ir jo gyventojai aprašyti žymiausiuose Marko Tveno kūriniuose.

Tėvui 1847 m. mirus, vyriausias brolis Orionas pradėjo leisti laikraštį, į kurį Samuelis rašė straipsnius. Vėliau įsidarbino garlaivyje, kur dirbo iki pilietinio karo. Karo metu išvyko su broliu Orionu į Nevadą, kur šis įsidarbino gubernatoriaus sekretoriumi. Vėliau įsidarbino šachtininku, tikėdamasis praturtėti. Nepasisekus, pradėjo dirbti Virdžinijos miesto laikraštyje, kur pirmą kartą panaudojo Marko Tveno slapyvardį.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Markas Tvenas publikavo per 50 literatūrinių darbų. Žinomiausi – „Tomo Sojerio nuotykiai“ (1876), „Princas ir elgeta“ (1882), „Heklberio Fino nuotykiai“ (1884). 1906–1907 metais jis pats publikavo savo autobiografiją dvidešimt penkiais atskirais straipsniais žurnale „North American Review“.[2] Pilna jo autobiografija atskiru leidimu pirmą kartą buvo publikuota tik po jo mirties 1924 metais.[3][4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Twain Mark (Markas Tvenas), tikr. Samuel Langhorne Clemens. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015. 276 psl.
  2. „Mark Twain’s own autobiography: the chapters from the North American review“, Marko Tveno autobiografija: skyriai iš „North American Review“, Google Books. Tikrinta 2011-11-30.
  3. „The Autobiography of Mark Twain Summary & Study Guide“. eNotes.com.
  4. „Autobiography of Mark Twain Volume 1: Introduction“

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose