Kortų namelis (serialas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasDrama, politinis trileris
Kūrėjas (-ai)Beau Willimon
Dainos kompozitoriusJeff Beal
Kompozitorius (-iai)Jeff Beal
Kilmės šalisJungtinės Valstijos
Kalba (-os)anglų
Sezonų skaičius5
Serijų skaičius52
Gamyba
Vykdantysis prodiuseris (-iai)David Fincher
Kevin Spacey
Eric Roth
Joshua Donen
Dana Brunetti
Andrew Davies
Michael Dobbs
John Melfi
Beau Willimon
David Manson
Prodiuseris (-iai)Netflix
Trukmė46–59 minutės
Transliacija
Originalus kanalasNetflix
Originalus laikotarpis2013 m. vasario 1 d. – 2018 m. lapkričio 2 d.
Išorinės nuorodos
Oficialus tinklalapis

„Kortų namelis“ (angl. House of Cards) – JAV politinio trilerio žanro televizijos serialas, kurio autorius Beau Willimon. Tai „BBC“ to paties pavadinimo mini serialo adaptacija, sukurta pagal Michael Dobbs knygą. Visas pirmas sezonas, susidedantis iš trylikos serijų, vaizdo transliacijų internetu platformos „Netflix“ eteryje pasirodė 2013 m. vasario 1 d.[1]

Serialo veiksmas vyksta šiandieniniame Vašingtone, pasakojama istorija apie Frenką Andervudą (akt. Kevin Spacey), demokratą iš Pietų Karolinos 5-ojo Kongreso rajono ir Rūmų partinės frakcijos drausmintoją, kuris perleisdamas Valstybės sekretoriaus pareigas, inicijuoja nuodugniai parengtą planą kaip užgrobti didžiausią valdžią šalyje. Jo ištikima žmona Klerė Andervud (akt. Robin Wright) padeda jam siekti šio tikslo. Serialas daugiausia sukasi apie šias temas: negailestingą pragmatizmą,[2] manipuliaciją, galios troškimą ir blogio darymą vardan didesnio gėrio.[3]

Už pirmąjį sezoną serialas „Kortų namelis“ buvo nominuotas devyniems „Primetime Emmy“ apdovanojimams, tokiu būdu tapdamas pirmuoju tik internetu transliuojamu televizijos serialu, pelniusiu pagrindines „Emmy“ nominacijas.[4]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Frenkas Andervudas, sumanus ir patyręs politikas, atstovaujantis Demokratų partijai, tampa šios partijos drausmės prižiūrėtoju. Jo pareiga patraukti Rūmų atstovus jo partijos pusėn. Jo kolega partijoje ir naujai išrinktas prezidentas Garetas Volkeris (akt. Michel Gill) pažada Frenkui taip jo trokštamą užsienio reikalų ministro postą, bet ilgai netrukus atsiima savo pažadą, todėl Andervudas imasi keršto. Pasitelkdamas intriguojančius ir negailestingus metodus Frenkas padidina savo politinę įtaką. Naudodamasis savo gerai sukauptomis žiniomis apie Vašingtono politinį gyvenimą, jis ima manipuliuoti kiekvienu iš jį supančių asmenų, nesvarbu ar tai būtų jo kolegos Kongrese, ar didelių ambicijų turinti reporterė. Negana to, Frenko žmona Klerė jį palaiko mainais už jo pagalbą turima įtaka jos verslui.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai vaidmenys:

  • Kevin Spacey – Frensis Dž. „Frenkas“ Andervudas, demokratas iš Pietų Karolinos 5-ojo Kongreso rajono, Rūmų partinės frakcijos drausmintojas.
  • Robin Wright – Klerė Heil Andervud, Frensio žmona. Pirmajame sezone ji valdo „Clean Water Initiative“ fondą.
  • Mahershala Ali – Remis Dentonas, „Glendon Hill“ teisininkas ir lobistas, kuris 1 sezone dirba gamtinių dujų kompanijai „SanCorp“, 2 sezone – Reimondui Taskui.
  • Michel Gill – Garetas Alanas Volkeris, 45-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas, buvęs Kolorado gubernatorius.
  • Sakina Jaffrey – Linda Vaskes, prezidento Volkerio Baltųjų rūmų štabo viršininkė.
  • Michael Kelly – Daglasas „Dagas“ Stemperis, Andervudo štabo viršininkas ir artimas jo draugas.
  • Kate Mara – Zoja Barns, „The Washington Herald“ (vėliau „Slugline“) reporterė.
  • Gerald McRaney – Reimondas Taskas, milijardierius verslininkas, turintis platų įtakos tinklą.
  • Molly Parker – Žaklina A. "Džeki" Šarp, Kongreso narė iš Kalifornijos, kariuomenės veteranė. Antrajame sezone pakeitė Andervudą jo poste jam tapus viceprezidentu.
  • Jayne Atkinson – Katerina "Keti" Durant, senatorė iš Misūrio, kuri tampa Valstybės sekretore po to kai Frenkas pašalina prieš tai buvusį nominantą.
  • Corey Stoll – Piteris Ruso, demokratas iš Pensilvanijos 1-ojo Kongreso rajono. Turi priklausomybę alkoholiui ir kvaišalams. Tampa Andervudo plano dalimi.
  • Rachel Brosnahan – Reičelė Posner, prostitutė, taip pat tam tikra linkme įsivėlusi į Andervudo planą. Dėl šios priežasties jos gyvenimas tampa itin komplikuotas.

ir kt.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Itzkoff, Dave (2012-10-04). „Netflix Sets February Premiere for 'House of Cards'“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 2012-10-04.
  2. Graves, Lucia (2014-02-19). „Frank Underwood and a Brief History of Ruthless Pragmatism“. National Journal. Nuoroda tikrinta 2014-07-30.
  3. Cronk, Jordan (2013-04-29). „'Doing bad for the greater good': Kevin Spacey, Beau Willimon and Co. Look Back at 'House of Cards' Season One“. Indiewire. Nuoroda tikrinta 2014-07-30.
  4. Stelter, Brian (2013-07-18). „Netflix Does Well in 2013 Primetime Emmy Nominations“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 2013-07-18.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]