Karališkoji Alberto prieplauka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Karališkoji Alberto prieplauka (angl. The Royal Albert Dock Liverpool) – istorinis burinių laivų uostas ir sandėlių kompleksas, kuris atidarytas 1846 m. (projektuotojas - Jesse Hartley) Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje. Kadangi konstrukcijoje nenaudotas medis Alberto prieplauka buvo pirmasis pasaulyje nedegus sardelių kompleksas. Statytinis išsiskyrė savo ekonomiškumu, kadangi laivai galėjo būti pakraunami tiesiai iš arba į sandėlį. Jame taip pat panaudoti pirmieji pasaulyje hirdauliniai kranai. Uoste klestėjo vergų, tabako, brendžio, medvilnės, arbatos, cukraus, šilko, dramblio kaulo prekyba. Šiuo metu kompleksas pritaikytas lankytojams ir visuomenės reikmėms. Veikia viešbučiai, restoranai, dailės galerija, jūrų muziejus, The Beatles muziejus. Nuo 2004 m. įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Piratų laivo spektaklis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1837 m. projektuotojas Jesse Hartley pradėjo pirminio plano projektavimą ir konsultacinius darbus. 1839 m. galutinis Alberto prieplaukos projektas pateiktas planavimo komisijai. 1841 m. Jungtinės Karalystės Parlamentas pritarė siūlomam planui ir leido pradėti statybos darbus. Projektas išsiskyrė tuo, kad uostas ir sandėliai buvo sujungti kartu ir tuo jog Alberto prieplauka turėjo tapti pirmuoji nedegiu sandėlių kompleksu pasaulyje.

Prieš pradedant statybos darbus buvo iškeldinti 59 vietiniai gyventojai, o jų namai nugriauti. 1845 m. išvalius vandens dugną įplaukė pirmasis laivas. 1846 m. kompleksą oficialiai atidarė Karalienės Viktorijos vyras Princas Albertas, kurio garbei uostas ir buvo pavadintas. Kompeleksą atidarius statybos darbai nesustojo. 1848 m. atidarytas prieplaukos ofisas, sumontuoti pirmieji krovininiai hidrauliniai kranai pasaulyje. Dėl savo ekonomiško dizaino uostas tapo itin sėkmingu. Plėtota prekyba su tolimaisiais kraštais. Prekiauta vergais, cukrumi, medvilne, brendžiu, šilku, dramblio kaulu, arbata, tabaku.

Alberto prieplauka buvo pritaikyta jūriniams burlaiviams, bet pradėjus naudoti žymiai didesnius garlaivius - Alberto prieplauka tapo per maža. Alberto prieplauką pradėta naudoti tik sandėliavimo paskirtimi.

Antrojo pasaulinio karo metu Alberto prieplauka naudota kaip jūros pajėgų bazė. Kompleksas smarkiai nukentėjo per 1941 m. bombardavimą.

1972 m. Alberto prieplaukos industrinė veikla sustabdyta. 1984 m. Alberto prieplauka oficialiai atidaryta visuomeninėms reikmėms.

2018 m. kompleksui suteiktas karališkasis vardas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]