Karšti sausi makaronai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karšti sausi makaronai
Pusryčiai Uhane

Karšti sausi makaronai, arba reganmian (热干面, pinyin: rè gān miàn) – tradicinis kiniškų makaronų patiekalas Hubėjaus provincijos sostinėje Uhane, rytinėje Kinijoje. Kinų maisto kultūroje karštų sausų makaronų istorijai per 80 metų. Iš kitų išsiskiria, kad nėra ruošiami su sriuba.[1] Uhane tai žinomas ir populiarus pusryčių maistas, dažnai parduodamas gatvių vežimėliuose ir restoranuose nuo 5 val. ryto. Taip pat Uhano naktiniuose turguose galima nusipirkti kaip užkandį vėlyvą naktį.

Makaronai gali būti paruošti per kelias minutes, yra nebrangūs, todėl jie tampa populiariausiu pusryčių pasirinkimu. Karšti sausi makaronai pardavinėjami visame mieste. Tradiciškai makaronai pagardinami sojų padažu, sezamo sėklų pasta, marinuotomis daržovėmis, pjaustytais česnako laiškais ir čili aliejumi.

Karšti sausi makaronai, kartu su Šansi pjaustytais makaronais (刀削面: daoxiaomian), Liangguang (Guangdongas ir Guangsi) regiono yifumian, Sičuano dandanmian ir šiaurės Kinijos zhajiangmian makaronais, nacionalinio dienraščio „Renmin Ribao“ įvardijami kaip „Geriausių Kinijos makaronų penketas“. Pagal „Business Insider“ 2013 m. – Nr. 1 žinomiausių Kinijos makaronų „Top 10“.[2] Šių makaronų paruošimo ypatybės aprašytos Uhano rašytojos Chi Li (g. 1957) romane „热也好冷也好活着就好“.

Gaminimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karštų ir sausų makaronų gamybos receptas skiriasi nuo šaltų makaronų ir makaronų sriuboje ruošimo. Uhano ir Sičuano virtuvės naudoja daug aštrių prieskonių. Džiovinti ar švieži makaronai išverdami, nusunkiami ir pažeriami ant lentos atvėsinimui, gerai sumaišomi su sezamų aliejumi. Prieš vartojant atšalę makaronai vėl trumpam įdedami į puodą su verdančiu vandeniu įkaisti. Taip pat galima dėti į gilų kiaurasamtį ir trumpam panardinti į verdantį vandenį, ištraukus nuvarvinti. Nusausintų makaronų porcija išverčiama į dubenį, ant viršaus užpilama tirštu padažu, marinuotomis daržovėmis. Įprastai pagardinama čili aliejumi, taip pat trupučiu šviežios kalendros.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hubei Tourism Bureau. (2012, 04 21). Hot dry noodles . Nuoroda tikrinta from „Archived copy“. Suarchyvuotas originalas 2012-07-22. Nuoroda tikrinta 2012-11-22.{{cite web}}: CS1 priežiūra: archived copy as title (link)
  2. „IT'S OFFICIAL: Here Are The Top 10 Kinds Of Chinese Noodles“. Business Insider. Nuoroda tikrinta 2013-07-09.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]