Junginys (karyba)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Junginys – karinė formuotė, susidedanti iš dalinių ir/ar mažesnių junginių. Junginį paprastai sudaro skirtingų kariuomenės rūšių (pėstininkų, artilerijos, tankų, inžinerijos ir kt.), specialieji ir aprūpinimo daliniai.

JAV 32-oji pėstininkų brigada

Junginiai būna:

  • Taktiniai junginiai – Yra pastovios sudėties. Paprastai atlieka taktines užduotis operatyvinių (armijos ir aukštesni) ar operatyvinių taktinių junginių (korpusai) sudėtyje.
  • Operatyviniai taktiniai junginiai – Gali būti tiek pastovios, tiek kintamos sudėties. Atlieka taktines ar operatyvines taktines užduotis. Veikia operatyvinių junginių sudėtyje, o mažesnės apimties operatyvinėse kryptyse gali veikti ir savarankiškai. Gali įeiti į armijų, frontų, armijų grupių, karinių apygardų sudėtį.
  • Operatyviniai junginiai – Paprastai yra laikinos sudėties, skirti vykdyti konkrečias operatyvines ir operatyvines strategines užduotis.

Junginiais jie vadinami todėl, kad sudaryti jungiant dalinius. Pvz., diviziją sudaro divizijos štabas (visus divizijos dalinius jungiantis ir valdantis dalinys), pulkai ar brigados, batalionai, kuopos.

Rusiškoje karinėje terminologijoje junginiai skirstomi į du lygius:

  • соединение – brigada, divizija
  • объединение – korpusai, armijos ir stambesni junginiai. Šios kategorijos junginiai paprastai būna nepastovios sudėties. Pvz., armiją sudarančios divizijos neretai perkeliamos į kitas armijas. Juose pastovūs tik vadovavimo organai (štabas) ir bendra sudėtis.