Baterija (dalinys)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Baterija (iš pranc. batterie, iš battre 'mušti'):

  • Baterija – artilerijos ar raketų ugnies ir taktinis kovos padalinys, atitinkąs kitų kariuomenės rūšių kuopą, paprastai ginkluotas vieno tipo pabūklais.
  • Baterija (pasen.) – įtvirtinta pozicija forte ar tvirtovėje, lauko įtvirtinimuose, paruošta keletui vieno tipo artilerijos pabūklų, kurie vienu metu gali apšaudyti tą patį taikinį. Baterija vadindavo ir grupę panašiai išdėstytų pabūklų karo laive.

Baterija kaip padalinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Australų 8 colių haubicų baterija (1917 m., Vakarų frontas)

Baterija paprastai būna stambesnio padalinio ar dalinio (diviziono, bataliono, pulko, brigados) sudėtinė dalis, bet gali būti ir atskiroji baterija. Artilerijos daliniuose baterijos būna diviziono ar artilerijos bataliono dalis.
Baterijomis neretai vadina ir kuopos lygio savaeigės artilerijos padalinius.

Daugelyje šalių baterijoms paprastai vadovauja kapitonai. Dabar Britanijos ir Britų Sandraugos šalių armijose baterijų vadai paprastai būna majorai.

Bateriją sudaro 2–3 ugnies būriai (pabūklų būriai ar minosvaidžiai būriai) ir valdymo būrys ar skyrius. Gali turėti žvalgybos skyrių. Baterijos būna ginkluotos 2–8 pabūklais, minosvaidžiais, prieštankinių valdomų raketų leidimo įrenginiais, salviniais leidimo įrenginiais. Pvz., Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijos kariuomenės artilerijos baterijos turėdavo po 4 pabūklus, stambaus kalibro artilerijos – po 3 pabūklus, savaeigės artilerijos – po 6 savaeiges[1].

Baterijomis vadinami ir kiti panašaus rango kovos padaliniai, net jei jie ir nėra ugnies padaliniai. Tai gali būti artilerinės žvalgybos (topografijos, radiotechninės ir kt.) baterijos.

Artilerijos daliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Artilerijos baterija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Artilerijos baterijos vadinamos pagal pabūklų, kuriais ginkluota baterija, tipą – haubicų baterija, prieštankinių patrankų baterija, priešlėktuvinių patrankų baterija, savaeigių pabūklų baterija[2] ir pan.

Minosvaidžių baterija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minosvaidžių baterija (angl. mortar battery; rus. минометная батерия) – ugnies ir taktinis vienetas. Gali naikinti vieną du taikinius iš uždarųjų ugnies pozicijų vienu metu.

Kranto gynybos baterija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kranto gynybos baterija (angl. land battery; rus. батарея береговой обороны) – Kranto gynybos dalinių artilerijos baterija, skirta kranto gynybai nuo laivų ir jūros desantų. Gali būti stacionarioji ir judrioji (savaeigė arba velkamoji). Stancionarinės baterijos paprastai taip įrengiamos, kad galėtų apšaudyti ne tik jūrą, bet ir sausumą, jeigu priešui pavyktų išsilaipinti.

Raketų daliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taktinių, operatyvinių – taktinių, zenitinių raketų daliniuose baterijos būna dvejopos – leidimo baterijos ir techninės baterijos.

Leidimo baterija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Leidimo baterija, starto baterija (angl. launching battery, firing battery; rus. стартовая батарея) – pagrindinis raketinių dalinių ugnies padalinys, kuris galutinai parengia leisti ir leidžia raketas[3] . Leidimo bateriją sudaro 1–2 raketų leidimo įrenginiai ir valdymo priemonės.[4]

Techninė baterija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Techninė baterija (angl. technical battery; rus. техническая батарея) – pagrindinis techninis padalinys raketų daliniuose. Techninės baterijos priima, laiko, transportuoja raketas ir jų komplektines dalis, tikrina raketas ir tiekia jas leidimo baterijoms, atlieka techninę priežiūrą[5].

Baterija kaip pozicija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baterija dažnai vadindavo įtvirtinimą, kurį užima vien tik artilerija. Tai galėdavo būti bastiono ar kito fortifikacinio statinio dalis, paruoštos pozicijos žeminiuose lauko įtvirtinimuose ir pan. Kranto gynybos baterijos, gynusios uostus ar desantams tinkamą pakrantę nuo priešo laivų ir desantų, paprastai turėdavo (turi) savus įtvirtinimus, kurie paprastai irgi vadinami baterija[6].

Pagal paskirtį ir artilerijos tipą tokios baterijos būna lauko, apgulties, kranto, zenitinės ir kt.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Артиллерия Германии во Второй мировой войне
  2. 122-mm Self-Propelled Howitzer Battery (122-mm SP Howitzer Bn) (savaeigių haubicų betrija)
  3. Missile Firing Battery, SAM Bn (SA-11) (9K37 Buk diviziono dalis)
  4. Baterija. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. II (Arktis-Beketas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2002. 707 psl.
  5. Missile Technical Battery, SAM Regt (SA-8) (9K33 Osa pulko dalis)
  6. Godwin Coast Artillery Battery (1946) Godwin Coast Artillery Battery (1993) (Dabartinėje nuotraukoje matyti, kad kranto erozija jau pasiekė patrankų pocizijas)