Jučiai (tauta)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jučiai
Jučiai šoka Didžiojo Vėžlio šokį (1909 m.)
Jučiai šoka Didžiojo Vėžlio šokį (1909 m.)
Gyventojų skaičius ~1500
Populiacija šalyse Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava JAV
(Oklahomos vėliava Oklahoma)
Kalba (-os) anglų, jučių
Religijos krikščionybė, prigimtinė tikyba
Giminingos etninės grupės kultūriškai – muskogai
Vikiteka: Jučiai

Jučiai (angl. Yuchi, Euchee, Uchee, sav. Tsoyaha „saulės vaikai“) – Šiaurės Amerikos indėnų tauta, dabar gyvenanti daugiausia Oklahomoje. Populiacija apie 1500 žmonių.[1] Jučių kalba, kuri laikoma izoliuota, beveik išnykusi (4 vartotojai 2016 m.), kalba angliškai. Pagal tikybą – protestantai (metodistai), Indėnų Bažnyčios nariai.

Jučių gimtųjų žemių vieta

Jučiai kilę iš pietryčių JAV, rytinio Tenesio upės slėnio. XV a. patyrė kultūrinę muskogų įtaką. XVI–XVII a. kariavo su ispanų ir anglų atėjūnais, bet buvo jų išstumti į Tenesio aukštupį, prie Kamberlando kalnagūbrio (dab. Tenesio valstija). XVIII a. pirmoje pusėje jučiai įėjo į krikų konfederaciją. Dalis jučių prisijungė prie seminolų. Dėl epidemijų ir čerokių antpuolių labai nukentėjo. XIX a. 4-ajame dešimtmetyje kartu su krikais-muskogais jučiai ištremti į Indėnų teritoriją. Ten apsigyveno greta krikų.

Kultūriškai artimi kitoms pietryčių indėnų tautoms – vertėsi lydimine žemdirbyste, medžiokle, žvejyba. Gamino keramiką, ypač molinius vamzdelius. Giminės linija vesta pagal abu tėvus.

Dabar dirba daugiausia samdomus darbus, turi savivaldą, renkamus vadus.[2] Visgi, jučiai neturi atskiros, federaciškai pripažintos rezervacijos. Dauguma jučių gyvena Sapulpos mieste ir apylinkėse (Krikų apygarda).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. yuc Duomenys apie kodu „yuc“ žymimą kalbą svetainėje ethnologue.com
  2. Ючи,Энциклопедия «Народы и религии мира». Москва: Большая Российская Энциклопедия, 1999.