Jarmulka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aksominė jarmulka, nešiojama modernių ortodoksų, konservatyviųjų ir reformuotųjų judaistų

Jarmulka (jid.יאַרמלקע‎‏‎, taip pat kipa, hebr.כִּיפָּה‎‏‎) – tradicinė žydų vyrų kepurėlė.[1] Tai nedidelė apvali (megzta arba siūta) kepurėlė, nešiojama ant pakaušio. Nešiojama atskirai ar po viršutine kepure. Kartais pritvirtinama prie plaukų segtuku.

Jarmulkos nešiojimas yra paprotys, o ne religinė norma: niekur Toroje ar Talmude nenurodyta, kad judėjai turėtų nešioti galvos apdangalą. Žydų ortodoksų bendruomenėse vyrai jarmulkas nešioja nuolat. Neortodoksinėse bendruomenėse jarmulkos nešiojamos tik maldos metu, lankantis sinagogoje ar per kitus ritualus. Reformistinis judaizmas kipos nešiojimą laiko neprivalomu.[2] Nereligingi žydai kipą užsideda lankydami sinagogą, gedulo metu ar švenčiant bar-micvą. Ortodoksinį judaizmą išpažįstančios moterys jarmulkos niekada nenešioja, tačiau ištekėjusios moterys galvą dengia skarele ar peruku (ištekėjusios moters plaukus gali matyti tik jos vyras). Ir, nors tradiciškai kipa yra grynai vyriškas galvos apdangalas, pasitaiko moterų, išpažįstančių konservatyvų arba reformistinį judaizmą, nešiojančių kipą.

Samariečiai kadaise nešiojo savitą mėlyną galvos apdangalą tam, kad lengvai atskirtų samariečius nuo žydų. Tuo tarpu žydai nešiojo baltos spalvos galvos apdangalą. Šiais laikais samariečiai dažniausiai nešioja kipą tik maldos, šventinių apeigų, šabo arba religinių švenčių metu.

Tipai ir variacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra skirtingų rūšių jarmulkų, ir pagal jų išvaizdą (spalvą, dydį ir medžiagą) galima lengvai nustatyti ne tik ją nešiojančiojo religingumą, bet ir kokiai judaizmo srovei ar krypčiai jis priklauso, ypač Izraelyje. Aškenazių kipos paprastai susiūtos iš keturių ar šešių medžiagos gabalų, paprastai viršus juodas, o pamušalas baltas. Sefardų kipos paprastai mažesnio dydžio, spalvotos, megztos arba siuvinėtos. Chasidai kipą nešioja po skrybėle ar kailine kepure. Nėriniuotas ir megstas kipas dažniausiai nešioja religingi sionistai ir modernūs ortodoksai.[3] jie taip pat nešioja odines ir aksomines kipas. Haredi judaizmo išpažinėjai nešioja juodo velveto ar kitos medžiagos kipas.

Šiais laikais galima rasti spalvotų kipų, kurios simbolizuoja mėgstamų sporto komandų atributiką ar spalvas. JAV vaikų kipos gali būti su animacinių ar meninių (pvz., Žvaigždžių karų) filmų veikėjais. Kai kurios žydų mokyklos to netoleruoja ir draudžia netradicinių kipų nešiojimą.[4] Kipos yra gaminamos taip pat ir moterims.[5]

Jarmulkos nešiojamos ne žydų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors tai neprivaloma, jei ne žydai nešioja kipą sinagogoje tai laikoma pagarbos ženklu.[6] Jarmulką, rodydami pagarbą žydų tradicijoms, užsideda, pvz., valstybių vadovai, besilankantys Izraelyje.


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Aušra Pažėraitė. Jarmulka (jidiš k.), kipa (hebr.). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VIII (Imhof-Junusas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 569 psl.
  2. Энциклопедия «Еврейский мир»
  3. Boyarin, Jonathan. Thinking in Jewish, University of Chicago Press, 1996, p. 51. ISBN 0-226-06927-3.
  4. Lifestyle; "The Yarmulke Is Now a Fashion Item", The New York Times, 23 Sept 1990
  5. „California firm offers kippot for women“, The Jerusalem Post, July 10, 2005
  6. Artson, Bradley Shavit (1998). Jewish Answers to Real-Life Questions. Torah Aura Productions. p. 23. ISBN 9781881283294.