Greta Johansson

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Medalininkas
Center
Greta Johansson
Medaliai
Šuoliai į vandenį
Atstovaujant: Švedijos vėliava Švedija
Olimpinės žaidynės
Auksas 1912 Stokholmas Platforma

Greta Johansson (1895 m. sausio 9 d. – 1978 m. sausio 28 d.) – Švedijos šuolių į vandenį ir plaukimo sportininkė, trenerė. Pirmoji moteris laimėjusi olimpinį šuolių į vandenį medalį.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stokholme vykusiose 1912 m. vasaros olimpinėse žaidynėse švedė dalyvavo trijose rungtyse ir dvejose sporto šakose. Moterų šuoliuose į vandenį nuo 10 m platformos sportininkė laimėjo aukso medalį ir tapo pirmąją moterimi čempione šuoliuose į vandenį. Johansson laimėjo visus penkis varžybų etapus. Sportininkė taip pat varžėsi plaukimo varžybose. Pirmą kartą olimpiados istorijoje vykusiame individualiame 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi atrankos etape sportininkė distanciją įveikė per 1:41.4 ir savo plaukime liko 4-a. Rezultato nepakako patekti į pusfinalį. Johansson taip pat varžėsi ir moterų 100 m laisvuoju stiliumi estafetiniame plaukime. Kartu su Švedijos nacionaline komanda užimta 4-a vieta.

1911 m. emigravo į JAV. Nuo 1915 m. iki 1948 m. kartu su vyru Ernst Brandsten treniravo šuolininkus į vandenį Stanfordo universitete. 1973 m. Greta Johansson įtrauktą į Tarptautinę plaukimo šlovės sieną.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]