Gangtokas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gangtokas
गंगटोक
Miesto panorama
Laiko juosta: (UTC+5:30)
Valstybė Indijos vėliava Indija
Valstija Sikimas Sikimas
Rajonas Rytų Sikimas
Gyventojų (2011) 98 658
Plotas 25 km²
Tankumas (2011) 3 946 žm./km²
Altitudė 1 676 m
Vikiteka Gangtokas

Gangtokas (hind. गंगटोक, IAST: Gaṅgṭok, tibet. སྒང་ཐོག་ ) – miestas šiaurės Indijoje, Himalajų priekalnėse, netoli Kančendžangos kalno; Sikimo valstijos sostinė. Miestas keliu sujungtas su Siliguriu, oro uostų ar geležinkelio stočių mieste ar jo apylinkėse nėra. Netoliese yra Nathu La perėja į Tibetą. Turistinis, prekybinis, kultūrinis Sikimo centras[1]. Verčiamasi amatais, turistų aptarnavimu.

Yra Sikimo vyriausybės rūmai ir kiti administraciniai statiniai, Sikimo universitetas, tibetologijos institutas, zoologijos sodas. Gangtoke yra svarbūs budizmo religiniai centrai – Enčėjaus vienuolynas (1840 m.), Rumteko vienuolynas (XVI a.), Dro-Dul Čoteno stūpa (1945 m.). Dar yra Thakurbari hinduistų šventykla.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gangtokas šaltiniuose minimas nuo 1716 m. Ilgą laiką tai buvo mažas kaimas, bet pastačius Enčėjaus vienuolyną tapo svarbiu religiniu centru. XIX a. Sikimą užkariavus britams, Gangtokas tapo administraciniu centru. Amžiaus pabaigoje miestas tapo svarbiu prekybiniu centru prie kelio tarp Tibeto ir Indijos. Subyrėjus Britų Indijai, Gangtokas tapo Sikimo valstybės sostine, bet 1975 m. Sikimas prijungtas prie Indijos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Географический энциклопедический словарь, гл. редактор А. Ф. Трёшников. – Москва, Советская энциклопедия, 1983. // psl. 108