Daniel Barenboim

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Daniel Barenboim
Danielis Barenboimas Vienoje, 2008 m.
Gimė 1942 m. lapkričio 15 d. (81 metai)
Buenos Airės, Argentina
Pilietybė Argentinos, Izraelio, Palestinos, Ispanijos
Sutuoktinis (-ė) Jacqueline du Pré (1967−1987)

Elena Baškirova (1988)

Vaikai 2
Veikla panistas, dirigentas

Danielis Barenboimas (hebr.דניאל בארנבוים‏‎, isp. Daniel Barenboim, g. 1942 m. lapkričio 15 d.) – pianistas ir dirigentas, turintis Argentinos, Izraelio, Palestinos ir Ispanijos pilietybę.

Šiuo metu Danielis Barenboimas yra Berlyno valstybinės operos ir Staatskapelle Berlin generalinis muzikos vadovas. Jis anksčiau buvo ir Čikagos simfoninio orkestro, Paryžiaus orkestro bei „La Skalos“ muzikos vadovas.[1] Barenboimas yra žinomas už savo pasiekimus dirbant su Vakarų–Rytų Divano orkestru – Sevilijoje įkurtu orkestru, kurį sudaro arabų ir žydų muzikantai. Dirigentas taip pat yra Izraelio karinių dalinių buvimo Palestinos teritorijose kritikas.[2]

D. Barenboimas pelnė ne vieną apdovanojimą bei prizą, įskaitant septynis „Grammy“ gramofonus, Britanijos imperijos ordiną su garbės riterio titulu[3], Prancūzijos nacionalinį garbės legiono ordiną ir Vokietijos ordiną už nuopelnus. 2002 m., kartu su palestiniečių–amerikiečių mokslininku Edvardu Saidu, jam buvo įteiktas Ispanijos Astūrijos princo santarvės apdovanojimas. Jis yra poliglotas – laisvai kalba ispanų, hebrajų, anglų, prancūzų, italų ir vokiečių kalbomis.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Barenboim to leave La Scala opera“. Bbc.co.uk. 2013 m. spalio 29 d.
  2. „The Purpose of The State is Freedom“, DanielBarenboim.com. 2003 m. gruodžio mėn.
  3. „Conductor Daniel Barenboim receives honorary knighthood“. BBC News. 2011 m. birželio 24 d. Nuoroda tikrinta 2015 m. vasario 8 d.