Cukurs C.6bis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cukurs C.6bis
Vaizdas:C6bis.jpg
Tipas Pikiruojantis bombbonešis
Gamintojas VEF, Latvijos vėliava Latvija
Kūrėjas Herberts Cukurs
Gamybos metai 1939-1940
Pirmas skrydis 1940 m. pavasaris
Pagaminta vnt. 1
Prototipas Cukurs C.6 Trīs zvaigznes

Cukurs C.6bis - 1939 m. Latvijos įmonėje VEF (latv. Valsts elektrotehniskā fabrika, liet. Valstybinis elektrotechnikos fabrikas) sukurtas Herberto Cukurso konstrukcijos pilnai metalinis žemasparnis monoplanas pikiruojantis bombbonešis, kurio bandymai buvo baigti prieš pat Latvijos okupaciją.

Priešistorė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje Latvijos kariuomenė siekė stiprinti savo karines pajėgas išnaudodama šalies ekonominį potencialą. Prezidentas Karlis Ulmanis tuometinę valstybinę įmonę VEF matė ne vien elektrotechnikos, tačiau ir kitų pramonės šakų centru. Sekdama šia vizija, Latvijos kariuomenė skatino karo lėktuvų kūrimą ir gamybą VEF įmonėje. Taip buvo pradėti gaminti Karlio Irbičio konstrukcijos mokymosi ir lavinimosi lėktuvai I-11, I-12, I-14, I-15, I-17, naikintuvai I-16, I-19 (iki sovietinės okupacijos nespėtas surinkti), 1939 m. pradėtas konstruoti Janio Akermanio keleivinis lėktuvas JDA-10M, 1935 m. pagamintas H. Cukurso konstrukcijos tolimų nuotolių lėktuvas Cukurs C.6 „Trīs zvaigznes“,[1] kuriuo jo konstruktorius 1937 m. nuskrido iš Rygos į Tokiją, o jo pagrindu 1939 m. pradėtas kurti pikiruojantis bombonešis ir mokymosi lėktuvas Cukurs C.6bis.

Konstrukcija ir gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Herberts Cukurs

C.6bis buvo gili C.6 „Trīs zvaigznes“ modifikacija, su pilnai metaliniu fiuzeliažu (pirmasis pilnai metalinis lėktuvas pastatytas Latvijoje), galingesniu varikliu, ginkluote ir bombardavimo įranga. Pirminė lėktuvo paskirtis greičiausiai buvo mokomoji – apie tai galima spręsti iš silpno, tik 210 kW (280 AG) galios variklio ir nedidelio – tik 50 kg bombų krovinio. Lėktuvo važiuoklė buvo fiksuota, su aerodinaminiais gaubtais, nėra duomenų ar kūrėjas ir užsakovas planavo įrengti suskleidžiamą.

Lėktuvo bandymai prasidėjo 1940 m. pavasarį. Bandomuosius skrydžius atliko 2-osios naikintuvų eskadrilės pilotas kapitonas I. Balodis, jaunesnieji leitenantai A. Graudiņš ir A. Grants. Lėktuvo bandymai buvo baigti birželio 7 d., likus 10 dienų iki Latvijos sovietinės okupacijos .

Likimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sovietų valdžia domėjosi Cukurso konstrukcijomis. C.6bis bandė sovietų kariuomenė, tačiau į ginkluotę nepriėmė.[1][2] Vienintelis pagamintas egzempliorius buvo išardytas iki 1940 m. pabaigos.

Sovietų valdžia H. Cukursą kvietė kvietė dirbti Jakovlevo projektavimo biure. Teigiama, kad Cukursas išvengė bendradarbiavimo ir grįžo į savo ūkį „Lidoņi“ buvusiame Bukaišių dvare. Būdamas SSRS interesų objektu, Cukrus išvengė represijų ir išlaikė kai kurias privilegijas, įskaitant asmeninį automobilį. Karo metu jis pasitraukė į Vakarus.

Techniniai parametrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tipas Pikiruojantis bombonešis
Ekipažas 2
Keleivinės vietos
Ilgis 8,50 m
Aukštis
Sparnų ilgis 11,00 m
Sparnų tipas Žemasparnis monoplanas
Sparnų kampas
Sparnų plotas 12,80 m2
Tuščioji masė 680 kg
Pilnoji masė 1340 kg
Maksimali masė
Variklis (-iai) 1 x Hispano Suiza 6
Traukos jėga 210 kW (280 AG)
Kreiserinis greitis
Didžiausias greitis 440 km/h
Mach
Skrydžio aukštis
Didžiausias aukštis 5800 m
Skrydžio nuotolis 680 km
Kovinis skrydžio nuotolis
Kilimo greitis
Kuro atsargos
krydžio trukmė


Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Zapomniany Cukurs C-6 i C-6bis, Smartapge.pl
  2. Cukurs C-6bis, Уголок неба – большая авиационная энциклопедия