Bonanno mafijos šeima

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Bonanno mafijos šeima – viena iš penkių Niujorko mafijos šeimų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir visos dabartinės penkios didžiosios Niujorko mafijos organizacijos, Bonanno šeima buvo įkurta po Castellammarese karo, suformuota daugiausiai iš buvusios Maranzano šeimos. Jai vadovavo Joe Bonanno. Turėdamas tik 26 metus, tuo metu jis buvo jauniausias tarp penkių bosų. Vėliau Bonanno nepatenkinta Komisija paskyrė į jo vietą jo caporegime Gaspar DiGregorio. Kilęs karas tarp DiGregorio ir Bonanno puses palaikančių narių suskaldė ir susilpnino šeimą ir buvo pašaipiai pramintas Bananų karu. Visiems žalą darantis karas greitai atsibodo Komisijai, ir DiGregorio buvo pakeistas dar kitu bosu, Paul Sciacca, tačiau vidinių Bonanno šeimos konfliktų tai nesustabdė.

1968 m. po išgyvento širdies smūgio Joe Bonanno paskelbė apie savo „atsistatydinimą“ ir abi šeimos frakcijos vėl susivienijo, vadovaujamos Sciacca.

1971 m. Paul Sciacca buvo įkalintas už narkotikų prekybą, ir jo vietą perėmė Natale „Joe Diamonds“ Evola. 1973 m. naujasis bosas mirė dėl natūralių priežasčių, ir vadovavimas atiteko Phillip Rastelli.

1974 m. Rastelli atliekant bausmę kalėjime, valdžią bandė perimti Carmine Galante, tačiau tai pavyko neilgam: 1979 m. liepos 12 d. jis buvo nušautas itališkame restorane, kartu su savo asmens sargybiniu ir restorano savininku. Žmogžudystę įvykdė Rastelli ištikimi mafijozai, ir jis vėl grįžo į valdžią. Dar sykį bosui pavojus iškilo, kai kiti trys capo – Philip Giaccone, Alphonse „Raudonasis Sonis“ Indelicato bei Dominick Trinchera – pradėjo atvirai kvestionuoti jo valdžią ir, panašu, organizuoti sąmokslą. Kitoms šeimoms pritarus, trys maištininkai buvo nužudyti. Operaciją suorganizavo Joe Massino, vėliau pats tapsiantis Bonanno šeimos donu.

Dėl vidinių konfliktų šeima buvo pripažinta nepatikima mafijos tarpe, ir jos atstovas pašalintas iš Komisijos.

Donnie Brasco[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Donnie Brasco.

Dar labiau šeimą susilpnino FTB agento Joe Pistone infiltracija. Prisidengęs slapyvardžiu Donnie Brasco ir vaidindamas brangakmenių vagį, jis artimai bendravo su aukštais šeimos nariais ir surinko labai svarbių įkalčių. Jo veikla atvedė prie kaltinimų daugiau, nei dviem šimtams mafijos narių. Iš jų virš šimto buvo nuteisti ir įkalinti. Vienas likęs aukštas narys buvo nušautas už bausmę, kad laikė Pistone patikimu žmogumi ir padėjo jam ateiti į šeimą. Kitas, bijodamas panašaus likimo, pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga.

Joe Massino[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Joseph Massino.

Kurį laiką valdęs šeimą iš kalėjimo, 1991 m. Phillip Rastelli mirė, ir boso vieta atiteko Joseph Massino. Pradžioje Massino atstatė šeimos reputaciją ir klestėjimą, tačiau vėliau, po areštų bangos, pats pasidavė ir tapo pirmuoju mafijos donu, bendradarbiavusiu su teisėsauga.