Aptarimas:Lietuviai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Straipsnis "Žymiausi lietuviai" yra naikintinas, todėl nuoroda į jį nelabai tinka.--Dirgela 14:52, 2007 Kovo 24 (EET)

Manau reikėtų lentelėje palikti kokias penkias šalis, o visa kita sukelti į tekstą, nes dabar ta lentelė nekaip atrodo ištįsusi per visą ilgį.--Dirgela 07:06, 2007 Gegužės 29 (EEST)

1941-1945 m. žuvusių LR litvakų skaičius[redaguoti vikitekstą]

teiginys, kad naciai Lietuvoje sunaikino per 90% [Lietuvos] žydų -- mažų mažiausiai abejotinas (Sigito Jegelevičiaus ir kitų skaičiavimais, iki 1945 m. naciai Lietuvoje ir kt. jų kontroliuotose šalyse galėjo sunaikinti maksimum 193.000, t. y. ne daugiau kaip ~80% visų ~240.000 Lietuvos Respublikos (su Vilniaus kraštu, tačiau jau be Klaipėdos krašto) žydų, pirmosios sovietinės Liet. okupacijos išvakarėse turėjusių LR pilietybę; kartu su 1939 m. karo atbėgėliais iš Lenkijos, t. y. ne LR piliečiais, Lietuvoje 1940-1941 m. gyvenusių žydų sk. galėjo siekti 250-255 tūkst.). ir apskritai -- kuo čia dėti lietuviai? Gugis 13:57, 1 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Skaičius (dėl 5 milijonų lietuvių)[redaguoti vikitekstą]

Prašome pateikti nuorodą, dėl 5 milijonų, kol kas labai abejotina kur tas papildomas milijonas susidaro. --Atlantas 16:55, 2007 Liepos 1 (EEST)

Rusifikacija[redaguoti vikitekstą]

Pamenu Bumblausko laidą apie Lietuvos demografiją XX a. Kaip mažesnio rusifikavimo priežastys dar lygiagrečiai buvo paminėta ir mažesnė rusų diaspora periodo pradžioje ir mažesnis urbanizacijos lygis(kėlėsi daugiausia į miestus).Trintukas 03:14, 2007 gruodžio 31 (EET)

Užsienio lietuviai[redaguoti vikitekstą]

baikit vieną kartą tas durnystes su beveik milijonu Brazilijos lietuvių (nemoki port. kalbos -- būk malonus, necituok portugalakalbio šaltinio) ir pan. Gugis 10:39, 2008 balandžio 1 (EEST)

Tikrai kažkokios nesamonės, iš kur ten tiek tų lietuvių. Va anglų wiki irgi rašo 800 tūkst., bet šalia pateiktame šaltinyje rašoma Em 1996, estimava-se que os lituanos, somados a seus descendentes correspondiam a um contingente de aproximadamente 100 mil pessoas. Tai per 12 metų abejoju kad iš 100 tūkst. pavirto 800 tūkst. * Hugo ¿díme? 11:17, 2008 balandžio 1 (EEST)

Apibrėžiama kad "lietuviai ... kalba lietuvių kalba". Gal reikėtų įterpti "daugiausiai" ar "lietuvių kalba buvo jų protėvių kalba". Kitaip tie brazilai, amerikiečiai, paskutinės bangos migrantai ir mišrių šeimų palikuonys nepatenka į apibrėžimą ir skaičius sumažėja iki nepilnų 3 mln. Dabar, kiek suprantu, galima bus laisvai rašyti tautybę pase. Ar pasas reikš lietuvybę? Vaišvila 20:00, 2009 lapkričio 1 (EEST)

Lietuviai: Vidurio ar Šiaurės Europos gyventojai?[redaguoti vikitekstą]

LR yra pačiame geografinės Europos centre, taigi LR lietuviai gyvena ne Rytų, o Vidurio (pasak daugumos mūsų istorikų ir nemažos? dalies politologų -- „Vidurio Rytų“) Europoje. Gugis 14:42, 2008 balandžio 2 (EEST)

Dabar Jungtiniu Tautu ir beveik visuose užsienio šaltiniuose Lietuva priskiriama Šiaurės Europos regionui, pavyzdys- google maps, taip pat galima tiesiog angliškoje wikipedijoje susirasti straipsnį apie Northern Europe regioną. Jei jau Baltijos valstybės priskiriamos šiaurei, tai Lietuva neturėtų būti išimtis, ir manau butu tikslinga tai pataisyti. Tie skaičiavimai dėl Europos centro atrodo irgi truputį kvailai. Na o čia Europos zonų suskirstymas http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Location-Europe-UNsubregions.png Tamsiai mėlynai pažymėta šiaurės, šviesiai mėlynai- vakarų, žaliai- pietų, bei raudonai- rytų Europos regionai.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Repbull (aptarimasindėlis)

jaaau įsikirtau, dėlei ko mudu čia pjaunamės, -- tamsta kalbi apie tiek lietuviams, tiek visiems kt. Vidurio E. etnosams visiškai naują Europos Sąjungos (tame žemėl. išplėstos?? ir į jai dar neprikl. Europos subkontinento šalių teritorijas) "administracinį biurokratinį" regionavimą, o ašen gerb. kolegos jau kažkelintą kartą uoliai "ištaisomą" frazę vis bandau perdirbti į priminimą apie 16 a. pab. ir 17 a. I pusėje galut. susiformavusį Vidurio Rytų Europos kultūrinį civilizacinį subregioną, kuriam iki šiol priklauso

Čekija, Lenkija (be "istoriškai protestantiškų" Silezijos, Rytų Pomeranijos ir P. Rytprūsių), Lietuva, Gudija, Vakarų Ukraina, buv. Livonijos vaivadija ir visa istorinė Vengrija (su dab. Slovakija, Ukrainos valdoma Užkarpate, Rumunijos valdoma Transilvanija ir Serbijos valdoma Vojevodina), Kroatija; kartais istorinei Vidurio Rytų Europai dar priskiriamos, tik vargu ar pakank. pagrįstai, ir Vokietijos žemės į rytus nuo Elbės upės bei istorinė Austrija, tiksliau, beveik visa ist. Austrija -- su dab. Slovėnija, tačiau be Tirolio. Beje, Vidurio Rytų Europos regiono rytinės bei vakarinės ribos ne kažin kiek tenutolusios nuo rytinių bei vakarinių grynai "geometrinio" Europos žemyno vidurio ribų.

taigi mudviem derėtų tiesiog apsispakajyti i tvirtai apsispręsti, apie kurį gi iš kelių (man žinomų) Europos regionavimo variantų yra tikslingiausia užsiminti str. Lietuviai įžang. dalyje. Gugis 17:00, 2008 balandžio 17 (EEST)

Pagal tradicinį geografinį skirstymą Lietuva yra Vidurio Europoje. * Hugo ¿díme? 19:14, 2008 balandžio 17 (EEST)

Ne, Lietuva priklauso Šiaurės Europos regionui (žr. angliškąją vikipediją) (labai retai - rytų, bet vidurio - beveik niekada) --Viskonsas 19:44, 2008 balandžio 17 (EEST)

jei visą Europos subkontinentą padalytume į 2 daugmaž vienodo dydžio dalis, LR atsidurtų geografinės Rytų Europos vakariniame pakraštyje, tačiau jei tą patį subkontinentą suskaidytume į 3 istorines civilizacines zonas, LR tektų laikyti Vidurio E. rytinėje dalyje esančia valstybe... (Bumblausko laidas šia tema per LTV reikėjo žiūrėti). vienu žodžiu, apie visokius ten Europos Sąjungos planavimo regionus adekvatu pliurpti tik Europos Sąjungai skirtuose Vikės rašiniuose, o rašant apie lietuvių etnosą, manyčiau, derėtų koncentruotis į šios tautos būdą, kultūrą, istoriją ir pan. Gugis 13:20, 2008 gegužės 6 (EEST)

Viskonsai, atsiversk mokyklinį geografijos vadovėlį (kad ir "Europa", 8 kl.) :) * Hugo ¿díme? 20:04, 2008 balandžio 17 (EEST)

Oho, dar atsimeni 8 kl. vadovėlį? :) Nes aš nebepamenu. Kaži ar vidurio. Jei jau angliškoj vikipedijoj Lietuva priklauso šiaurės Europai... Juk tikrai ten koks geografas būtų pataisęs, jei tai būtų neteisinga. Juk angliška vikipedija tai nemeluoja ;) --Viskonsas 18:26, 2008 balandžio 18 (EEST)

profesional. geografams tai apskritai "vienodai šviečia", kas te toj angl. vkp. pakeverzota i ko te trūkst. Gugis 13:20, 2008 gegužės 6 (EEST)

maža ištraukėlė iš Viskonso aukštai kotiruojamos anglakalbės Vikės[[1]]:

Geography strongly defines Central Europe's borders with its neighbouring regions to the North and South, namely Northern Europe (or Scandinavia) across the Baltic Sea, the Apennine peninsula (or Italy) across the Alps and the Balkan peninsula across the Soča-Krka-Sava-Danube line. The borders to Western Europe and Eastern Europe are geographically less defined and for this reason the cultural and historical boundaries migrate more easily West-East than South-North.

Dar žr. visai neblogą str. lenkakalbėje Vikėje: [[2]], taip pat str. su labai netgi nedurnu žemėlapiuku "Historical regions of Central Europe" angl. Vikėjė: [[3]]. Gugis 15:36, 2008 gegužės 12 (EEST)

gi bene protingiausia Europos regionavimo schema (iš mano aptiktų vkp.) pateikta vokietkalbės Vikės str. "Nordeuropa" (žr., Viskonsai, spalvotą žemėlapiuką, kuriame gana preciziškai nužymėtos ir Vidurio Europos ribos; gaila tik, kad visa Gudija -- įskaitant net jos vakarinę, t. y. "katalikiškai protestantišką" dalį -- ten kažkodėl priplakta prie Rytų Europos): [[4]]. Gugis 16:23, 2008 gegužės 12 (EEST)

Na na, manau baltijos valstybėms ne vieta tarp tų visų vidurio Europos slavų valstybių (išskyrus lenkus). Galime prisiminti istoriją, kad LDK kariuomenė ne tik į rytus žygiavo, bet ir su Vikingais lietuvaičiai pasikapodavo. O baigus Baltijos jūroje viešpatauti Vikingams, įsiviešpatavo Kuršiai, puldinėję skandinavijos pakrantes. Dar vėliau galima prisiminti didyjį Šiaurės karą (Great northen war http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Northern_War), kur ir Lenkijos-Lietuvos kariuomenė kariavo. Na ir šiomis dienomis galų gale su savo regiono šalim (be Lenkijos ir likusių baltijos šalių ir Švedija, Norvegija, Danija, galiausiai Airija) turim daug daugiau ryšių nei su kokiais čekais ar bulgarais. Ir tegul įkitinėja kaip nori tie Bumblauskai visi, man tai yra akivaizdu. ;)

vikingų laikai Lietuvoje baigėsi apie 11 a.; bulgarai yra vad. Pietryčių E. reg. tauta; mes čia ginčijamės ne dėl to, su kuo LR dabar palaiko glaudesnius prekyb. bei polit. ryšius, o dėl to, kuriam kult. civilizaciniam regionui priklauso liet. gyven. arealas. Gugis 16:46, 2008 gegužės 23 (EEST)

Dėl Urugvajaus, JK, Ispanijos, Vokietijos etc. lietuvių skaičiaus[redaguoti vikitekstą]

būkit žmonės, išsiaiškinkit kas nors bent apytikslį JK, Ispanijoje ir Vokietijoje šiuo metu gyv. etninių lietuvių (o ne įv. tautybių išvykėlių iš LR) skaičių;

dėl Urugvajaus: kaip gi čia taip nutiko, kad ši valstybė, kurioje gyvena trečia pagal dydį visoje Lot. Amerikoje lietuvių bendruomenė, straipsnyje iki šiol buvo net nepaminėta? Gugis 14:59, 2008 balandžio 2 (EEST)

Dėl etninių Ispanijos, JK ar kitų V.Europos šalių lietuvių vargu ar pavyks ką nors išpešt, nes ten net Lietuvos piliečių skaičius labai apytiksliai žinomas, tai juolabiau abejoju kad kur fiksuojamos tautybės. Dėl Urugvajaus tai TLE rašo kad 1977 m. gyveno ~3500 lietuvių, dėl naujesnių duomenų pabandysiu per turimus kontaktus pasikonsultuot su Urugvajaus lietuvių bendruomene. * Hugo ¿díme? 10:16, 2008 balandžio 3 (EEST)
mano tur. žiniomis, tie 10 000 tamstos nurodytų liet. šiuo metu gyvena Urugvajaus mieste, taigi spėju, kad visoje Urugvajaus Rytų Resp. jų turėtų būti bent vienu kitu tūkst. (??) daugiau. vienu žodžiu, visiškai pritariu paties suman. pasikonsultuoti su Urugvajaus lietuvių bendruomene. Gugis 16:07, 2008 balandžio 3 (EEST)

O koks ten "Urugvajaus miestas"? Beveik visi Urugvajaus lietuviai suitelkę sostinėje Montevidėjuje, daugiasia Villa del Cerro kvartale, kur veikia bendruomenė, klubas, bažnyčia ir pan. Už sostinės ribų tik vienetai lietuvių gyvena. Beje, tą patį patvirtina TLE. Čia tas 10 000 kol kas pagal neoficialius duomenis, bet vargu ar pavyks tiksliau ką rasti. * Hugo ¿díme? 16:17, 2008 balandžio 3 (EEST)

teisingai, -- Montevidėjas (prisipažįstu nušnekėjęs). viskas tvarkoj. tai gal jau keliam str. kandidatu į pavyzdinius, ką? Gugis 17:50, 2008 balandžio 3 (EEST)

Na mano požiūriu tai į pavyzdinius dar anksti: gale vis dar kybo "stub", daug raudonų reikalingų ir ne visai nuorodų, labai menkas skirsinis apie emigraciją XX a. pab. XXIa. pr. ir šiaip dar reiktų gerai praplėst. Nežinau, gal kiti kitaip galvoja :) * Hugo ¿díme? 17:55, 2008 balandžio 3 (EEST)

jo, man ir pačiam vakar jau po 17:50 kažkaip "dašuto", kad reikėtų dar vieną kitą mėn. padirbėt prie šito str., ir netgi vieną kitą naują skyrelį jam sukurt. Gugis 09:57, 2008 balandžio 4 (EEST)


Manau, kad be istorinės apžvalgos, reiktų ir kokio nūdienos platesnio lietuvių įvertinimo. T.y. labiau išplėtoti emigracijos temą (dar geriau su konkrečiais ar bent apytiksliais skaičiais pagal šalis), paanalizuoti demografinę padėtį, nepamiršti lietuvių pirmavimo Europoje pagal savižudybes, "karą keliuose", alkoholizmą, skyrybų sk. ir panašiai. * Hugo ¿díme? 14:36, 2008 balandžio 9 (EEST)

pritariu. bet aš asm. mieliau apsiimčiau ne apie tai rašyti, o tik redaguoti kurio nors kito naud. apie visas tas bjaurastis pateiktą medžiagą Gugis 16:53, 2008 balandžio 9 (EEST)
Visi šie dalykai tinktų prie straipsnio "Lietuva", o ne "lietuviai", o tai gausis kažkoks rasistinis rašinys, atseit savižudybių skaičius priklauso nuo tautybės, "kraujo" ir pan. Tiesa, jei jau norisi saviplakos tai didelėmis raidėmis reikėtų parašyti, kad tai "žydšaudžių tauta".--Dirgela 07:09, 2008 balandžio 14 (EEST)

na, l. žydšaudžių klausimą mes čia jau lyg ir "išsprendėme", o paties siūlymui išvis nieko nerašyt apie lietuvių etnosą nūdien apnikusias piktžaizdes galėčiau pritarti tik iš dalies. gal visgi įrašom kažką bent lakoniškai apie tas mūsų dienų negeroves? (t. p. apie visokius ten pastarųjų 18 metų "laimėjimus", liet. etnoso internetizacijos lygį etc.) Gugis 17:12, 2008 balandžio 17 (EEST)

Apie Airijos įstatymus rašykime Airijai skirtuose str.[redaguoti vikitekstą]

Pašalinau skyrelį "Nuorodos", nes jam šiame str. aiškiai ne vieta. Ir apskritai, -- liet. Vikipedija -- tai ne potencialių "gastarbaiterių" socialinės konsultacijos biuras, kad tokius dalykus jon kaišiotume. Gugis 12:47, 2008 rugsėjo 8 (EEST)

This article is protected and I can't write the interwiki in aragonese[redaguoti vikitekstą]

This article is protected and I can't write the interwiki in aragonese, please, write an:Lituans.--ARAGONESE35 12:09, 2009 gegužės 16 (EEST)

Suteikta Done . --Homo 12:16, 2009 gegužės 16 (EEST)

Brazilijos lietuviai[redaguoti vikitekstą]

Kažkas nevykusiai juokauja. VLE III t. 457 psl. rašoma, kad 1951 Brazilijoje gyveno apie 45 000 lietuvių, 2000 - 150 000 lietuvių ir liet. kilmės žmonių. --Pakajus 20:53, 2009 lapkričio 10 (EEST)

Daugiau nei pusė straipsnio, kur dėstoma istorija, labai abejotina, be šaltinių.--Dirgela (aptarimas) 20:15, 18 kovo 2019 (EET)[atsakyti]

Ar tikrai ginčytinas?--Vaidila (aptarimas) 21:43, 6 gegužės 2021 (EEST)[atsakyti]

Dėl neutralumo tai nežinau, neatrodo, kad būtų peršamas kažkoks vienas požiūris tame skyriuje, bet šaltinių ten iš tiesų reikėtų. Hugo.arg (aptarimas) 22:54, 6 gegužės 2021 (EEST)[atsakyti]