Aptarimas:Eurovizijos dainų konkursas 2007

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nesuprantu su tom kalbom iš buvusių Jugoslavijos respublikų. Bosnijos ir Hercegivinos atstovė nedainuos trimis kalbomis, bosniškoje vikipedijoje rašoma, kad daina tik bosnių kalba [1]. Nors bosnių kalba yra pripažinta atskira kalba, kaip ir serbų, ir kroatų, ir visos jos trys yra valstybinės Bosnijoje ir Hercegovinoje, tačiau angliškoje vikipedijoje pastebėjau vyksta kažkokie nuolatiniai pertaisymai. Redaguojantieji bando įteikti, kad tai ta pati kalba tik vadinama skirtinagai (na faktiškai gal taip ir galima teikti, tačiau rašyba skiriasi ir visos kalbos pripažintos atskiromis) vis pertaiso, tai dainuojama serbiškai, tai bosniškai, tai visomis trimis kalbomis (!?), tai per "apostrofą", teigiant, kad tai ta pati kalba su trimis pavadinimais. Naujausi užrašai rodo, kad ji dainuoja bosniškai. Tai gal parašom normaliai, kad dainuoja bosniškai... Na, o su Juodkalnija tai dar neaišku, nes juodkalniečių kalba visdar nepripažinta, nors teigčiau, kad juodkalniečių atstovai dainavo savo kalba-tarme, tačiau angliškoje vikipedijoje vėlgi nuolat vyksta pertaisymai.--Gandras 18:47, 2007 Gegužės 11 (EEST)

Na aš tikrai nežinau, nes man tai visos tos kalbos panašios. Man regis ištikro tai ten dainuojama serbiškai, nes Marija yra serbė. O gi ne kalboj esmė, svarbu kad Marija kuo geriau pasirodytų.:) Bosnija ir Hercegovina Hugo.arg 18:54, 2007 Gegužės 11 (EEST)

Ten, jos yra tarmės, tik kuri kurios? O dėl oficialumo laikomos atskiromis kalbomis :). --Atlantas 12:36, 2007 Gegužės 12 (EEST)

Iš tiesų visi ten kalba serbiškai (tiksliau serbų-kroatų kalba), o bosnių ir kroatų kalbos yra tiktai politika. Bosnija ir Hercegovina Hugo.arg 12:42, 2007 Gegužės 12 (EEST)
Visos kalbos pripažintos (serbų-chorvatų kalba daugiau apibendrinamasis žodis). Serbų kalba naudoja kirilicą, o kroatų - lotyniškus rašmenis, bosnių kalbą nuo kroatų skiria tarimo įpatumai, nuo kurių ir rašyba skiriasi pvz. kava: serbiškai kafa, kroatiškai kava, bosniškai kahva. Žmonės puikiai susišneka, tai daugiau tarmės, o ta politika iš ties stipri - karai kilo, gal daugiau dėl religijos, Jugoslavijos suirimo, tačiau netikėtai visi pasijuto sava kalba šnekantys. Taigi nuo to kas šneka: bosnis, kroatas, serbas ar juodkalnietis; ir priklauso kokia kalba šneka. Šituo atveju minėtoji vokalistė iš Banja-Lukos ir yra serbė, bet bosniška vikipedija rašo, kad bosniškai dainuoja (turbūt galvojama, kad daininkė atstovauja Bosniją ir Hercegoviną kuri "yra bosnių šalis"). Taigi šiuo atveju reiktų parašyti, kad vokalistė dainuoja valstybine šalies kalba. Bet Bosnijoje ie Hercegovinoje visos trys valstybinės. Taigi belieka vadovautis tuo, kad Marija serbė ir dainuoja serbiškai...--Gandras 16:29, 2007 Gegužės 12 (EEST)
Taip, Marija ne musulmonė, ji stačiatikė, todėl jos gimtoji kalba yra serbų. Tačiau bosniai nelabai nori su tuo susitaikyti ir prirašo bosnių kalbą (tarmę). O šiaip žodžiai dainos yra čia ([2], beje labai gražūs ir prasmingi :)) tai jeigu supranti skirtumus tarp serbų-kroatų kalbų, gali pabandyti atpažinti. Bosnija ir Hercegovina Serbija Hugo.arg 17:31, 2007 Gegužės 12 (EEST)
Paieškojau internete tekstų su skirtumais ir jų išties mažai. Kroatų ir serbų tik rašmenys skiriasi, na o bosnių dar kažkokie prielinksniai yra, bet nesuprasi kodėl vienoje vietoje vartojami, kitoje ne. Kaip rašoma wikipedijos straipsniuose skirtumas glūdi ir tarime. Aš niekada neinčijau, kad tai iš tikrųjų tarmės, bet tiik sakau, kad tarptautinai jos pripažintos atskiromis. Dainos žodžiai bosniškoje wikipedijoje vietomis neatitinka tikrojo dainos teksto. Darau prielaidą, kad tai serbų kalba. P.s pačioje dainoje man anksčiau kažko trūko, o dabar kai teko tris kart perklausyt jau ji irgi prie mano favoritų... } Lietuva Šiaurės Makedonija Serbija--Gandras 20:25, 2007 Gegužės 12 (EEST)
Na kiek teko skaityti, tai ir patys serbai ir bosniai daug ginčyjasi dėl tos dainos. Serbam nepatinka, kad ji už Bosniją dainuoja, bosniam - kad yra ne bosnė. Vienu žodžiu - politika. Palikim tas kalbas kaip yra, nuo jų mažai kas priklauso. Užtai kaip šaunu, kad "Rijeka bez imena" pamėgai :DD Tikėkimes, kad nors kartą gražios Balkanų dainos laimės Euroviziją. Bosnija ir Hercegovina Serbija Slovėnija Hugo.arg 20:30, 2007 Gegužės 12 (EEST)