Aptarimas:Švėkšna

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Čia straipsnyje "Švėkšna" minima, kad 1509 metais Švėkšnos bažnyčią įkūrė Žemaičių seniūnas Mikalojus Janavičius Kęsgaila. Tai netiesa, nes šitame puslapyje http://samogitia.mch.mii.lt/ISTORIJA/seniunai.htm , kur išvardinti Žemaičių seniūnai, tame laikotaroyje Žemaičių seniūnu buvo Stanislavas Kęsgaila Janavičius.

Rugytės knygoje "Švėkšna" Čikaga. 1974 p.78-79 pateiktas A.Mykolo Jonavičiaus Kęsgailos 1509 m. gegužės 21 d. Švėkšnos šv. Jokūbo bažnyčiai, amžiniems laikams, donacijos aktas, kuriame rašoma taip:" Šventosios Trejybės ir Nedalomosios Vienybės Vardu. Dėl visų dalykų kintamumo net ir žmonių atmintis nesanti patvari ir amžina, ir josios išlikimas ilgesniam laikui tikrai priklausytų prie tų dalykų, kurie žmonėse būtų visai užmiršti, jei ne raštas, antspaudu paliūdytas ir pripažintas bei legalizuotas, ir per tai ilgu laiku atminčiai išliekantis. Už tat mes, Mykolas Jonavičius Kęsgaila, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Žemaičių Pakraščio seniūnaitis, šiuo pažymime ir pareiškiame dabarties laikams, tolygiai kaip dabarties, taip ir ateities pasauliui, kad dabarčiai patikėtų ir jąją išklausytų....". Taigi tame rašte minimas ne seniūnas, o seniūnaitis (tai reikštų seniūno sūnų). Švėkšnoje parapijos biblioteka įkurta 1906 metais, tai rašoma Genovaitės Raguotienės knygoje "Spaudą atgavus. Knyga ir skaitytojas 1904-1918 Lietuvoje". Vilnius. 1996. p.22.

Nu tiesa pasakius nukopijavau tą info iš to paties samogitia.mch.mii.lt :) Jei neteisybė reiktų pataisyti, o diskusiją perkelti prie to puslapio apie kurį kalba. Dirgela 21:41, 19 Rugsėjo 2005 (EEST) Rodomas puslapis "http://lt.wikipedia.org/wiki/User_talk:Lamata"