Analoginis-skaitmeninis keitiklis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
4 kanalų stereofoninis sutankintas analoginis-skaitmeninis keitiklis WM8775SEDS, pagamintas Wolfson Microelectronics, uždėtas ant X-Fi Fatal1ty Pro garso plokštės
AD570 8 bitų nuoseklaus keitimo analoginis-skaitmeninis keitiklis
AD570/AD571 silicio štampas
INTERSIL ICL7107. 3.5 skaitmenų vieno lusto ADC keitiklis
ICL7107 silicio štampas

Elektronikoje analoginis-skaitmeninis keitiklis – sistema, kuri analoginį signalą, pvz., mikrofono garsą arba į skaitmeninį fotoaparatą patenkančią šviesą, paverčia į skaitmeninį signalą. Analoginis-skaitmeninis keitiklis sutrumpintai yra žymimas ADC keitiklis pagal angl. analog-to-digital converter. Analoginis-skaitmeninis keitiklis taip pat yra naudojamas pavieniams matavimams elektronikos prietaisuose, kur jis analoginę įvesties įtampą arba srovę konvertuoja į skaitmeninį skaičių, atitinkantį įtampos arba srovės dydį. Paprastai skaitmeninė išvestis yra dvejetainis skaičius, kuris yra proporcingas įvesties signalui, tačiau yra ir kitų būdų.

Yra keletas ADC architektūrų. Dėl sudėtingumo ir tiksliai suderintų komponentų poreikio visi ADC, išskyrus labiausiai specializuotus, yra įdiegti kaip integriniai grandynai. Paprastai tai yra metalo oksido puslaidininkių mišraus signalo integrinių grandynų lustai, kurie integruoja ir analoginius, ir skaitmeninius grandynus.

Skaitmeninis-analoginis keitiklis atlieka atvirkštinę funkciją– jis paverčia skaitmeninį signalą į analoginį signalą.

Pritaikymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muzikos įrašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Analoginiai-skaitmeniniai keitikliai yra neatsiejama šiuolaikinės muzikos atkūrimo technologijos ir skaitmeninės garso stotelės garso įrašymo dalis. Muzika gali būti kuriama kompiuteriuose naudojant analoginį įrašą, todėl norint sukurti koduotų impulsų moduliacijos duomenų srautus, patenkančius į kompaktinius diskus ir skaitmeninius muzikos failus, reikalingi analoginiai-skaitmeniniai keitikliai. Dabartinis muzikoje naudojamų analoginių-skaitmeninių keitiklių pasirinkimas gali atrinkti iki 192 kilohercų dažnį. Daugelis įrašų studijų įrašo 24 bitų 96 kHz koduotų impulsų moduliacijos formatu, o tada sumažina ir perjungia signalą kompaktinių diskų skaitmeninio garso (Audio CD) gamybai (44,1 kHz) arba iki 48 kHz radijo ir televizijos transliavimo programoms.

Skaitmeninis signalų apdorojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ADC keitikliai yra reikalingi skaitmeninėse signalų apdorojimo sistemose, kurios apdoroja, saugo arba perduoda beveik bet kokį analoginį signalą skaitmenine forma. Pavyzdžiui, TV imtuvo kortelės naudoja greitus vaizdo analoginius-skaitmeninius keitiklius. Lėti lustiniai 8, 10, 12 arba 16 bitų analoginiai-skaitmeniniai keitikliai yra įprasti mikrovaldikliuose. Skaitmeniniams saugojimo osciloskopams reikia labai greitų analoginių-skaitmeninų keitiklių, kurie taip pat labai svarbūs programinės įrangos nustatytam radijo ryšiui ir jų naujoms programoms.

Moksliniai instrumentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skaitmeninio vaizdo sistemose pikseliams skaitmeninti dažniausiai yra naudojami analoginiai-skaitmeniniai keitikliai. Kai kurios radarų sistemos naudoja analoginius-skaitmeninius keitiklius, kad paverstų signalo stiprumą į skaitmenines vertes, skirtas tolesniam signalo apdorojimui. Daugelyje kitų in situ ir nuotolinio stebėjimo sistemų paprastai naudojama analogišką technologiją.

Daugelis mokslinių prietaisų jutiklių sukuria analoginį signalą, pvz., temperatūra, slėgis, pH, šviesos intensyvumas ir t. t. Visi šie signalai gali būti sustiprinti ir tiekiami į ADC keitiklį, kad sukurtų skaitmeninį atvaizdavimą.

Rotaciniai kodavimo įrenginiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie neelektroniniai arba tik iš dalies elektroniniai prietaisai, pavyzdžiui, rotaciniai kodavimo įrenginiai, taip pat gali būti laikomi ADC keitikliais. Paprastai skaitmeninė ADC išvestis bus dvejetainis skaičius, proporcingas įvesties signalui.

Ekranai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plokštieji ekranai iš prigimties yra skaitmeniniai ir jiems reikia ADC keitiklių, kad apdorotų analoginį vaizdo signalą.

Elektrinis simbolis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]