Pikselis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pavyzdyje matomas vaizdas kartu su šalia smarkiai išdidinta viena jo dalimi, kurioje pavieniai pikseliai atvaizduojami kaip maži kvadratėliai, lengvai įžiūrimi plika akimi.

Pikselis (iš angl. picture 'vaizdas' + element 'elementas') – vienas iš daugybės taškų ar vienos spalvos laukelių, kurie, kartu kaip dvimatė matrica, sudaro vaizdą arba visą ekrano turinį. Rastrinėje grafikoje tai mažiausias adresuojamas elementas,[1] turintis tokias charakteristikas kaip spalva[2] ir šviesumas. Pikselio adresą atitinka jo fizinės koordinatės.

Kiekvienas pikselis yra originalaus vaizdo mėginys; paprastai kuo daugiau mėginių, tuo originalus vaizdas atvaizduojamas detaliau. Kiekvieno pikselio ryškumas skiriasi. Spalvoto vaizdo sistemose spalvą paprastai ženklina trys ar keturi ryškumo komponentai, tokie kaip raudona, žalia ir mėlyna arba žydra, purpurinė, geltona ir juoda.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Pikselis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, elektroninis papildymas. – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2017–2022
  2. Pikselis. Enciklopedinis kompiuterijos žodynas / Valentina Dagienė, Gintautas Grigas, Tatjana Jevsikova; Matematikos ir informatikos institutas. – Vilnius : TEV, 2008