Alonso de Camargo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Alonsas de Kamargas (Alonso de Camargo) – XVII a. pirmosios pusės ispanų jūrininkas, keliautojas.

Apie ankstyvąją biografiją nežinoma. Dalyvavo 1539 m. rugpjūtį iš Sevilijos išplaukusioje 3 laivų ekspedicijoje, kuriai vadovavo nominalus Naujojo Leono gubernatorystės adelantadas Fransiskas de la Ribera, norėjęs ištyrinėti Magelano sąsiaurį ir kolonizuoti Ugnies Žemę.[1] Ekspediciją parėmė Plasensos vyskupas Gutjerė de Vargasas Karvachalis.

1540 m. sausio 12 d. Alonso de Kamargo ekspedicija pasiekė Mergelių kyšulį, tačiau nuo ten stiprus vėjas laivus nubloškė daugiau, nei 60 lygų į vakarus. Alonso de Kamargo vadovaujamas laivas atsidūrė, kaip manoma, prie Folklando (Malvinų) salų.[2]

Tuo metu Fransisko de la Riberos laivas pateko į Magelano sąsiaurį, bet ten buvo nuniokotas audringos jūros ir vėjo. Jūreiviai sugebėjo išsigelbėti ir pasiekti krantą valtimis. Fransiskas de la Ribera netrukus mirė, ir likę jūreiviai, vedami Sebastiano de Argueljo patraukė gilyn į Patagoniją. Jų tolimesnis likimas nežinomas. Vėliau ėmė sklisti legendos apie jų įkurtą miestą, kuris vadintas Cezarių miestu, Trapalanda, Užburtuoju miestu.[3]

Gonsalo de Alvarado vadovaujamas laivas nesėkmingai bandė patekti į Magelano sąsiaurį, tada turėjo atsitraukti į Mergelių kyšulį, o iš jo grįžo atgal į Ispaniją.

Alonso de Kamargo laivui pavyko sėkmingai įveikti sąsiaurį ir išplaukti į vakarinę Pietų Amerikos pakrantę. Ten pasiekė Čilojės krantus, o 1540 m. rugpjūčio 15 d. – neseniai ispanų įkurtą Arekipos miestą Peru.[4] Tolimesnis Alonso de Kamargo likimas nežinomas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Caviglia, Sergio Esteban; en „Malvinas: Soberanía, Memoria y Justicia: 10 de junio de 1829“ (Vol 1, Ed. Secretaría de Cultura del Ministerio de Educación, provincia de Chubut, Argentina, año 2012).
  2. Ernesto Basilisco: La armada del obispo de Plasencia y el descubrimiento de las Malvinas.
  3. Pacho O´Donnell, El rey blanco, Ed. Sudamericana
  4. Diego Barros Arana: Historia General de Chile, Tomo I, Cap. IV