2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Veslis So 2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionas

2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionatas – varžybos, skirtos išaiškinti 2019 m. pasaulio čempioną, žaidžiantį pagal Fišerio atsitiktinių šachmatų taisykles Jis prasidėjo 2019 m. balandžio 28 d. internetiniais kvalifikaciniais turnyrais. Finalas su pusfinaliais vyko Norvegijoje nuo 2019 m. spalio 27 d. iki lapkričio 2 d. Henie Onstad meno centre Berumo savivaldybės Høviko mieste.

Veslis So finaliniame mače, įveikęs Magnusą Karlseną rezultatu 13,5:2,5, tapo pirmuoju oficialiu Fišerio atsitiktinių šachmatų pasaulio čempionu.

Formatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Partijoms su ilga laiko kontrole kiekvienam žaidėjui pirmiems 40 ėjimų skiriamos 45 minutės, po to, papildomai skiriama 15 minučių, o po kiekvieno atlikto ėjimo papildomo laiko nepridedama.
  • Partijoms su trumpa laiko kontrole skiriama 15 minučių, pridedant po kiekvieno atlikto ėjimo po 2 sek.
  • Žaibo partijose kiekvienam žaidėjui skiriamos 3 minutės ir po atlikto ėjimo pridedamos 2 sekundės.
  • Sužaidus mačą lygiosiomis, žaidėjo galutinei vietai nustatyti žaidžiama armagedono partija, kurioje baltieji iki partijos pabaigos ėjimams atlikti turi penkias minutes, o juodieji – 4. Kad užimtų aukštesnę vietą, baltiesiems būtina laimėti, nes jei partija baigiasi lygiosiomis, juodiesiems skiriama aukštesnė vieta.

Žaidėjęs pirmas, surinkęs 12,5 taško, laimi, arba patenka į sekantį etapą.

Nuo ketvirtfinalio taškai priklauso nuo laiko kontrolės ilgumo ir skirstomi taip:

  • Ilgoji laiko kontrolė: 3 taškai už pergalę, 1,5 taško už lygiąsias, 0 taškų už pralaimėjimą
  • Trumpoji l. kontrolė: 2 taškai už pergalę, 1 taškas už lygiąsias, 0 taškų už pralaimėjimą
  • Žaibo šachmatų l. kontrolė: 1 taškas už pergalę, 0,5 taško už lygiąsias, 0 taškų už pralaimėjimą

Pusfinaliai ir finalai buvo žaidžiami taip pat, kaip ir ketvirtfinaliai.

Piniginiai prizai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Priziniai pinigai finaluose:

  • Čempionas 125 000 USD
  • 2 vieta 75 000 USD
  • 3 vieta 50 000 USD
  • 4 vieta 40 000 USD
  • KTF (7): po 10 000 USD

Atranka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis atrankos etapas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis atrankos etapas vyko internetu. Jis prasidėjo 2019 m. balandžio 28 d. ir tęsėsi iki birželio 16 d. Jame galėjo dalyvauti visi norintys. Turnyrai buvo žaidžiami chess.com platformoje, kurioje dėl patekimo į sekantį atrankos etapą buvo sudarytos 32 grupės, kurių dalyviai šveicariška sistema 32 turnyruose žaidė po 9 ratus. Kas savaitę vyko 4 turnyrai. Žaidėjai galėjo dalyvauti tiek turnyrų kiek nori: nepavykus viename patekti į sekantį etapą, galėjo spėti sužaisti kitame. Turnyro mokestis buvo: 5 eurai už 2 turnyrus, o sumokėjus 20 eurų, turnyrų skaičius nebuvo ribojamas.

Kiekvienam dalyviui partijai buvo skirta 10 min., o po kiekvieno atlikto ėjimo pridedamos 2 sekundės.

Keliems žaidėjams, surinkus po lygiai taškų, užimtos vietos nustatymui buvo taikomi papildomi rodikliai:

  1. Buchholco koeficientas;
  2. tarpusavio susitikimo rezultatas;
  3. žaidėjo pergalių kiekis;
  4. paskutinio rato varžovų vieta

Į antrąjį atrankos etapą iš kiekvieno turnyro pateko penki geriausiai pasirodę žaidėjai: iš viso 160.

Antrasis atrankos etapas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prasidėjo 2019 m. birželio 30 d. ir tęsėsi iki rugpjūčio 4 d. Antrajame atrankos etape prie 160 dalyvių, patekusių iš pirmojo etapo, prisijungė žaidėjai, turintys FIDE titulus. Visi jie buvo išskirstyti į 12-ka šveicariškos sistemos turnyrų, kuriuose žaidė po 9 ratus.[1]

Turnyro mokestis, turnyrų skaičius, užimtų vietų nustatymas ir laiko kontrolė buvo tokie patys, kaip ir pirmajame etape. Į trečiąjį etapą iš kiekvieno turnyro pateko 7 sėkmingiausiai pasirodę žaidėjai: iš viso – 84.

Trečiasis atrankos etapas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2023 m. rugpjūčio 11 d. prasidėjo trečiasis etapas. Jis tęsėsi iki rugsėjo 7-os. Greta didmeistrių žaidė ir 4 dalyviai, patekę iš pirmojo atrankos etapo. Trečiojo etapo dalyviai buvo suskirstyti į šešias grupes: po 14 žaidėjų. Į kiekvieną iš jų buvo įtraukti ir du kviestiniai žaidėjai. Visi jie didmeistriai.

Kviestiniai žaidėjai į trečiąjį etapą.

Iš grupių buvo sudaryti 6 atskiri turnyrai: po 16-ka žaidėjų, kurie vieno minuso sistema žaidė atkrintamųjų varžybų turnyruose. Į ketvirfinalį pateko turnyrų nugalėtojai. Laiko kontrolė kiekvienam buvo: 15 min. + 2 sek. po kiekvieno atlikto ėjimo[2]

Jame du dalyviai tarpusavyje žaidė minimačą iš dviejų partijų: po vieną su kiekviena spalva. Jei po šių partijų mačo rezultatas buvo lygus, dalyviams reikėjo su trumpesniu laiku žaisti naują dviejų partijų mikromačą, o jei vis tiek mačo rezultatas išliko lygus, jie turėjo žaisti dar dvi partijas su dar trumpesniu galvojimo laiku, Jei ir po šių partijų nugalėtojas nepaaiškėdavo, konkurentams tekdavo žaisti armagedono partiją.

Turnyrų nugalėtojai, išsikovoję teisę žaisti ketvirtfinalyje.

Šiame etape neiškrito nė vienas iš favoritų, tačiau atrankos barjero nepraėjo didmeistriai: Janas -Kšyštofas Duda, Sergejus Karjakinas, Aleksandras Griščiukas ir Leinieras Domínguezas.

Kovos dėl kelialapio buvo atkaklios: penkiuose finaluose (iš šešių atkrintamųjų turnyrų) buvo varžomasi tarp kviestinių didmeistrių ir tik penktojo turnyro finale, kurį laimėjo Vladimiras Fedodejevas, jų nebuvo.

Ketvirtfinaliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ketvirtfinaliai vyko, taip pat, internetu. Jie truko tris dienas. Prie šešių dalyvių, patekusių iš trečiojo etapo, prisijungė dar du: Hikaru Nakamura, buvęs neoficialaus pasaulio Fišerio šachmatų čempionato nugalėtojas ir Fabianas Karuana, kaip pretendentas į klasikinių šachmatų pasaulio čempiono titulą, žaidęs finalinį 2018 m. klasikinių šachmatų pasaulio čempionato mačą su M. Karlsenu. [9] Varžybos vyko 2019 m. spalio 4–6 d. Dalyvavo aštuoni žaidėjai, visi – didmeistriai. Jie buvo suskirstyti į keturias poras ir dviejų minusų sistema žaidė atkrintamuosius mačus. Juos sudarė: dvi ilgos laiko kontrolės partijos, dvi trumpos laiko kontrolės partijų ir dvi žaibo šachmatų partijos.

Sužaidus šešias partijas rezultatas (6:6) buvo tik viename mače: Alireza Firuzdža ir Janas Nepomniaščis. Kad išsiaiškintų mačo nugalėtoją, jiems teko žaisti armagedono partiją. Ji buvo sėkminga J. Nepomniaščiui.

Keturi dalyviai, laimėję savo mačus, iš karto pateko į 3-ios dienos atkrintamąsias varžybas, o tie, kurie pralaimėjo, 2-ąją dieną susitiko papildomuose mačuose, kurių nugalėtojai pateko į 3-ios dienos varžybas.

1 diena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2 diena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Viditas Gudžratis 4½:7½ Alireza Firuzdža
  • Veslis So 6½ : 5½ Piotras Svidleris

3 diena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Vladimiras Fedosejevas 5:7 Veslis So
  • Hikaru Nakamura 1½ : 6½ Fabianas Karuana
  • Janas Nepomniaščis 6½ : 3½ Alireza Firuzdža

Mačai Karuana – Nakamura ir Nepomniaščis – Firuzjdža baigėsi, kai vienas iš varžovų surinko 6½ taško. Veslis So, Fabianas Karuana ir Janas Nepomniaščis pateko į pusfinalius[10]

Pusfinaliai ir finalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pusfinaliai ir finalai nuo 2019 m. spalio 27 d. iki lapkričio 2 d . vyko prie šachmatų lentų Henie Onstad meno centre Høviko mieste, (Berumo savivaldybė).

Žaidžiamų partijų skaičius pusfinaliuose ir finaluose, lyginant su ketvirtfinaliu, padvigubėjo: mačą sudarė: 4 ilgos, 4 trumpos ir 4 žaibo laiko kontrolės partijos. Mačai buvo žaidžiami 3 dienas.

Pirmoji diena. Dvi ilgos laiko kontrolės partijos, kur kiekvienam žaidėjui, 40 pirmųjų ėjimų, skiriamos 45 minutės, o žaidimui iki partijos pabaigos - 15 minučių. Atlikus ėjimą laiko priedo nėra.

Antroji diena. Dar dvi partijos su ta pačia laiko kontrole.

Trečioji diena. Keturios trumpos laiko kontrolės partijos: kiekvienam žaidėjui iki partijos pabaigos skiriama po 15 min. Atlikus ėjimą pridedamos 2 sek. Keturios žaibo šachmatų laiko kontrolės partijos: kiekvienam žaidėjui iki partijos pabaigos skiriama po 3 min. + 2 sek. po kiekvieno ėjimo.

Mačui pasibaigus lygiosiomis nugalėtojas išaiškinamas žaidžiant Armagedono partiją (5 min. baltiesiems, 4 min. juodiesiems) be laiko priedo. Paaiškėjus mačo rezultatui, nesužaidus visų partijų, likusiųjų buvo galima nežaisti.

Pusfinaliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Magnusas Karlsenas automatiškai pateko į pusfinalius, nes buvo laimėjęs 2018 m. vykusį neoficialų pasaulio Fišerio šachmatų čempionatą. Kiti trys pusfinalių dalyviai: Janas Nepomniaščis, Veslis So ir Fabianas Karuana pateko iš ketvirtfinalio.

Karlsenas – Karuana[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionato PusfinalisM-F
Vieta Žaidėjai Partijos Mačo rez.
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Lygus mačo rez.
Ilgoji laiko kontrolė Trumpoji laiko kontrolė Žaibo part. l. kontrolė Armagedonas
Už pergalę 3 tšk. Už pergalę 2 tšk. Už pergalę 1 tšk. Už pergalę 1 tšk.
01 M.Karlsenas 0 3 3 1 2 0 2 Neprireikė 12½
02 F. Karuana 3 0 0 1 0 2 0
Mačo partijos Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com

M. Karlsenas laimėjo pusfinalio mačą prieš F. Karuana, kai po 8 partijų, rezultatas tapo jo naudai 12½-7½ ir varžovas, net teoriškai, mačo išlyginti nebegalėjo.

So – Nepomniaščis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionato pusfinalis
Vieta Žaidėjai Partijos Mačo rez.
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Lygus mačo rez.
Ilgoji laiko kontrolė Trumpoji laiko kontrolė Žaibo part. l. kontrolė Armagedonas
Už pergalę 3 tšk. Už pergalę 2 tšk. Už pergalę 1 tšk. Už pergalę 1 tšk.
01 V. So 3 3 1 2 1 Neprireikė 13
02 J. Nepomniaščis 0 0 1 0 1 5
Mačo partijos Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com

Veslis So mačą su Janu Nepomniaščiu laimėjo, sužaidus 7-ias partijas, kai rezultatas tapo 13:5 jo naudai ir tapo nepavejamas.

Finalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl trečios vietos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionato bronza
Vieta Žaidėjai Partijos Mačo rez.
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Lygus mačo rez.
Ilgoji laiko kontrolė Trumpoji laiko kontrolė Žaibo part. l. kontrolė Armagedonas
Už pergalę 3 tšk. Už pergalę 2 tšk. Už pergalę 1 tšk. Už pergalę 1 tšk.
02 F. Karuana 3 0 0 0 1 0 Neprireikė
01 J. Nepomniaščis 0 3 3 2 1 2 12½
Mačo partijos Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com

Mače dėl trečios vietos Nepomniaščis, įveikęs Karuaną rezultatu 12½–5½, užėmė trečią vietą.

Dėl pirmos vietos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
2019 m. pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionato finalas
Vieta Žaidėjai Partijos Mačo rez.
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Lygus mačo rez.
Ilgoji laiko kontrolė Trumpoji laiko kontrolė Žaibo part. l. kontrolė Armagedonas
Už pergalę 3 tšk. Už pergalę 2 tšk. Už pergalę 1 tšk. Už pergalę 1 tšk.
02 M.Karlsenas 0 0 0 1 0 Neprireikė
01 V. So 3 3 3 1 2 13½
Mačo partijos Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com Game on chessgames.com

Mačą dėl pirmos vietos So, nugalėjęs Karlseną rezultatu 13½ : 2½, tapo pirmuoju oficialiu pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „2019 m. Fišerio atsitiktinių šachmatų p. čempionato 8-o atrankinio turnyro su tituluotais varžovais rezultatai“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2023-06-26. {{cite web}}: line feed character in |title= at position 101 (pagalba)
  2. „Nepomniaščis ir Haikrišna susitinka pirmosiose kvalifikacinėse atkrintamųjų turnyrų varžybose“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2023-06-14.
  3. „Nepomniaščis patenka į ketvirtfinalį“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-05-13. Nuoroda tikrinta 2023-06-23.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  4. „Veslis So laimi 6-tąjį kelialapį į ketvirtfinalį“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-05-13. Nuoroda tikrinta 2023-06-17.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  5. „Vėl geriausi kviestiniai (4-ajame turnyre) varžosi dėl vienintelio kelialapio į ketvirtfinalį“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-05-13. Nuoroda tikrinta 2023-06-23.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  6. „Viditas išsitikrino vietą ketvirtfinalyje“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-05-13. Nuoroda tikrinta 2023-06-23.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  7. „Firuzdža išsikovojo teisę žaisti ketvirtfinalyje“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-05-13. Nuoroda tikrinta 2023-06-23.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  8. „Fedosejevas išsikovoja vietą ketvirtfinalyje“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-05-13. Nuoroda tikrinta 2023-06-23.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  9. „FIDE 2019 m. FIDE pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionato nuostatai“ (PDF) (anglų). Nuoroda tikrinta 2023-06-09.
  10. „FIDE Pasaulio Fišerio atsitiktinių šachmatų čempionato ketvirtfinaliai“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2023-06-09.

Išorinės nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]