2008 m. Marriott viešbučio sprogimai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Marriott viešbučio sprogimai
Marriott viešbučio sprogimai
Viešbučio vaizdas po sprogimo
Vieta Pakistanas, Islamabadas
Data 2008 m. rugsėjo 20 d., 19:56 (vietos laiku)
Išpuolio tipas  Automobilio sprogimas
Žuvusiųjų 53
Sužeistų 266
Vykdytojas (-ai) Fedayeen-i-Islam

2008 m. Marriott viešbučio sprogimai įvyko 2008 m. rugsėjo 20 d., kuomet sprogmenų prikrautas sunkvežimis sprogo priešais Marriott viešbutį Pakistano sostinėje Islamabade, nužudydamas 53 žmones, sužeisdamas mažiausiai 100 ir palikdamas 6 metrų gylio kraterį šalia viešbučio pastato. Dauguma sužeistųjų buvo Pakistano piliečiai; buvo pranešta ir apie 15 sužeistų užsieniečių. Maždaug du trečdaliai pastato nuo sprogimo užsiliepsnojo, o viešbučio paradinė dalis visiškai sugriuvo. Išpuolis įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai savo pirmąją kalbą Parlamente pristatė naujasis šalies Prezidentas Asif Ali Zardari. Didžiulis sprogimas buvo girdimas už 15 km nuo įvykio vietos.

Marriott viešbutis, nors ir anksčiau buvo tapęs kovotojų taikiniu, yra populiarus tarp užsieniečių, lankančių Pakistaną. 2007 m. savižudis sprogdintojas šiame viešbutyje nusinešė savo ir dar vieno asmens gyvybę.

Ataka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viešbučio savininkas, šiitas Sadruddin Hashwani pasakojo, kad sunkvežimį su sprogmenimis, ketinantį patekti į viešbučio teritoriją, bandė sustabdyti viešbučio apsaugos darbuotojai. „Buvo paleisti keli šūviai. Vienas iš mūsų apsauginių atidengdamas atsakomają ugnį pataikė į sunkvežimį, sukeldamas sprogimą. Visi šie pareigūnai žuvo.“, teigė S. Hashwani.

Policijos teigimu, dėl sprogimo buvo pažeisto gamtinių dujų kanalo, viešbučio paskutiniame aukšte kilo didelis gaisras. Gaisro metu buvo smarkiai apgadinti apie du trečdaliai viso pastato, o pirmame aukšte esantis priėmimo holas - visiškai sunaikintas.

Po išpuolio, laikinai krovininiams automobiliams buvo draudžiama įvažiuoti į Islamabado teritoriją.

Daug valdžios lyderių buvo vos keletą šimtų metrų nuo įvykio vietos, pietaudami premjero namuose. Tiek Prezidentas Zardari, tiek premjeras Yousaf Raza Gilani pasmerkė ataką ir užtikrino nusiteikimą kovoti su terorizmu.

Per nelaimę liepsnose žuvo Čekijos ambasadorius Pakistane Ivo Žďárek. Ligoninės ir saugumo pareigūnai pranešė jog tarp nukentėjusiųjų yra 6 vokiečiai, 4 britai ir 1 danų diplomatas. Filipinų pilietis, dirbęs viešbučio priimamajame, atsipirko sužeidimais.

Tarptautinė reakcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstybė Atsiliepimas
Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos Jungtinių Valstijų nacionalinės saugumo tarybos atstovas Gordon Johndroe teigė, jog šalis „stipriai smerkia teroristo ataką ir palaiko demokratiškai išrinktą Pakistano valdžią, susidurusią su tokiu iššūkiu“.
Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė Britanijos užsienio reikalų ministras David Miliband sakė, kad „ši ataka Islamabade yra dar vienas šokiruojantis ir negarbingas išpuolis be pasiteisinimo“.
Europos Sąjungos vėliava Europos Sąjunga Europos tarybos ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy tikino, kad Europos Sąjunga „kaip niekada moraliai palaiko“ Pakistano kovą su terorizmu.