0 A.D.

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
0 A.D.
Kūrėjas Wildfire Games
Leidėjas {{{leidėjas}}}
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 2010 m. balandžio 1 d.
Žanras (-ai) Realaus laiko strategija
Režimas Vieno žaidėjo
Kelių žaidėjų
Reitingai {{{reitingai}}}
Platforma Microsoft Windows
macOS
Linux
FreeBSD
OpenBSD
Versija 0.0.26 / 2022 m. rugsėjo 24 d.[1]
Variklis Pyrogenesis
Platinimas {{{media}}}
Licencija GNU GPL ir CC BY-SA
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys {{{kitos dalys}}}
play0ad.com

0 A.D.atviro kodo realaus laiko strategijos kompiuterinis žaidimas, kurį vysto „Wildfire Games“. Pirmoji išankstinė versija išleista 2010 m. balandžio 1 d. Prieinamas per Microsoft Windows, macOS, Linux, FreeBSD bei OpenBSD operacines sistemas.[2] Tai nemokamas žaidimas, sukurtas vien iš laisvai platinamos savanorių kūrybos ir programinės įrangos. Žaidimo varikliukui taikoma GNU GPL licencija, suteikianti neribotą priėjimą prie išeitinio kodo.[3]

Projekto ištakos siekia 2001-uosius metus, kai dar buvo kuriama pilnos apimties modifikacija, skirta „Age of Empires II: The Age of Kings“ žaidimui. Visgi supratę, kad tokios sąlygos riboja kūrybinį potencialą, kūrėjai nusprendė migruoti į jų pačių vystomą varikliuką „Pyrogenesis“ ir pradėti nepriklausomo žaidimo kūrimą. 2009 m. buvo paviešintas „0 A.D.“ išeitinis kodas, o nuo pat jo pasirodymo savanoriavo daugiau kaip šimtas žmonių.[4] Po šiai dienai vis dar nėra pristatytos oficialios pilnos žaidimo versijos; jis nuolatos tobulinamas.

Žaidimo kūrimo komanda išsilaiko priimdama savanoriškas aukas, skiriamas tiek internetinės svetainės išlaikymui, tiek projekto vystymo dalyviams. Skaidrumo dėlei oficialioje svetainėje yra pateikiama finansinės ataskaitos nuoroda. Parama renkama bendradarbiaujant su „Software in the Public Interest“ ne pelno siekiančia organizacija.

Žaidimo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai realaus laiko strategijos žaidimas, pasižymintis dideliu dėmesiu istoriniam tikslumui. Pavyzdžiui, skirtingas funkcijas atliekantys objektai ir pastatai yra vadinami bei atvaizduojami kuo autentiškiau, žaidėjo valdomi personažai rengiasi ir naudoja ginklus ar įrankius tik pagal konkrečiai civilizacijai būdingus unikalius bruožus. Panašiai kaip ir „Age of Empires II“, žaidime vystoma ekonomika, plečiamos ir stiprinamos karinės pajėgos, vyksta technologijų pažanga. Žaidimo eigoje pasiekiami keli skirtingi civilizacijos etapai: kaimo, miestelio ir miesto fazės. Kiekviename iš jų atrakinamos naujos technologijos, labiau pažengę gyventojai ir pastatai. Dalis kareivių gali ne tik dalyvauti mūšiuose, bet ir statyti namus ar rinkti maistą. Kaskart įsivėlę į kautynes, šie kareiviai patobulina savo įgūdžius, bet dėl to jie ilgainiui nebegali atlikti ūkinių darbų. Karinių laivų gausa ir judėjimas vandenyje yra pakankamai realistiški, jais galima taranuoti priešininkų laivus.[5]

Norintiems žaisti kelių žaidėjų režime, reikalingas susijungimas P2P principu; žaidimo progresas nesaugomas serveryje.

Civilizacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidime yra 14 civilizacijų, gyvavusių iki mūsų eros pirmojo amžiaus. Kiekviena iš jų turi savų privalumų ir trūkumų, kuriuos žaidėjas gali išnaudoti, kuriant strategiją:


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. New Release: 0 A.D. Alpha 26: Zhuangzi“ – play0ad.com.
  2. 0 A.D. Promises Real Gaming for Ubuntu“ – The Var Guy. Archyvuota.
  3. Real-time strategy game 0 A.D. goes open source“ – The H Open Source. Archyvuota.
  4. RTS Game 0 A.D. Needs You!“ – The Var Guy. Archyvuota.
  5. 0 A.D.—Stunning Real-Time Strategy Game“ – Linux Journal.