Žanas Kristupas Mončys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Žanas Kristupas Mončys–Martel (pranc. Jean-Christophe Moncys-Martel; 1954  m. gegužės 25 d. Paryžiuje (?)) – Prancūzijos aktorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė karo pabėgelio iš Lietuvos Antano Mončio ir prancūzaitės Florence Langer Martel šeimoje, vėliau tėvai išsiskyrė. Žanas Kristupas Mončys–Martel Paryžiuje baigė pradinę mokyklą ir licėjų, 1973–1978 m. Sorbonos universitete studijavo istoriją. Dirbo aktoriumi įvairiose prancūzų teatrinėse trupėse, dažniausiai atlikdavo komiškus vaidmenis.

1986 m. drauge su kita lietuvių kilmės prancūzų aktore Karolina Masiulyte-Paliuliene sukūrė spektaklį apie žinomą disidentę ir kovotoją už tikėjimo laisvę Sovietų Lietuvoje Nijolę Sadūnaitę. Šis Martine Merri režisuotas spektaklis buvo nufilmuotas, vėliau jį parodė Lietuvos televizija. Aktorius taip pat vaidino Jean-Philippe Toussaint režisuotame filme Sevilietis (pranc. La sévillane, 1992 m.). Vėliau jis pradėjo rašyti pjeses, kurti spektaklius ir seminarų metu dėstyti aktorystės meną studentams.

Ž. K. Mončys–Martel namuose turi surinkęs gausią meno kolekciją – joje ne tik tėvo Antano Mončio darbai, bet ir senelio iš motinos pusės bei dėdės Joel bei Jan Martel kūriniai. Siekdamas propaguoti tėvo kūrybinę veiklą Ž. K. Mončys–Martel dažnai lankosi Lietuvoje, remia skulptoriaus muziejų Palangoje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]