Šachmatai ir bridžas (žurnalas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šachmatai ir bridžas – Lietuvos šachmatų ir bridžo mėgėjų žurnalas (mėnesinis šachmatininkų ir bridžistų organas), leistas 1934 m. Kaune.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Leido Juozas Strazdas ir Vladas Mikėnas, pastarasis kartu buvo ir atsakinguoju redaktoriumi. Spausdino Žaibo bendrovės spaustuvė Kaune.

Pirmojo numerio vedamajame straipsnyje redaktorius Vl.Mikėnas paskelbė leidinio tikslus: Mes nesiekiame uždarbio – tai turi kiekvienas suprasti – mes tenorime padėti pagrindą našiam visų Lietuvos šachmatistų savitarpio darbui. Žurnale buvo spausdinami įdomesnės šachmatininkų partijos, pateikiami šio žaidimo uždaviniai ir jų sprendimų būdai, be to, viešinama šalies šachmatų varžybų kronika. Paskelbtas uždavinių sprendimų konkursas.

Gerokai mažesnės apimties buvo bridžo skyrelis. Jame taip pat buvo gilinamasi į šio kortų žaidimo teoriją, patalpintos pirmosios pamokos. Be to, pasakojama apie varžybas (tarp jų ir apie pirmąjį Baltijos šalių turnyrą Rygoje 1934 m., kurį kiek netikėtai laimėjo Lietuvos atstovai).

Mėnraštyje „Šachmatai ir bridžas“ bendradarbiavo Julius Smetona, Kazys Škėma, M.Fainas ir kt. Prenumerata metams kainavo 10 litų, dalis lėšų buvo gaunama iš reklamos. Visgi finansiškai išsilaikyti to nepakako ir, išėjus trečiajam numeriui, žurnalo leidimas buvo nutrauktas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]