Vikisvetainė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Redagavimo langas, kuriame matoma vikisintaksė

Vikis, arba vikisvetainė (angl. wiki) – internetinių svetainių rūšis, kur lankytojai gali ne tik papildyti svetainės turinį kaip internetiniuose forumuose, bet ir jį taisyti. Vikiu vadinama ir programinė įranga, naudojama tokioms svetainėms kurti. Geriausiai žinomas pavyzdys – Vikipedija.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wiki havajiečių kalba reiškia 'vikriai, sparčiai, ypač greitai'. Tai užuomina į tai, kaip greitai galima įkelti ir keisti turinį vikio tinklalapiuose.

Pirmąją vikisvetainę sukūrė Ward Cunningham 1995 m. kovo mėn.[1]

Vikio įrankiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įprastiniuose vikiuose kiekvienas puslapis turi redagavimo nuorodą, kuri atverčia to puslapio pirminio kodo redagavimo langą. Puslapyje gali būti naudojami HTML žymėjimai. Paprastai leidžiama ir rekomenduojama HTML pakeisti vikisintakse, kuri yra patogiau skaitoma ir užrašoma. Nusiuntus pataisymus jie iš karto tampa matomi visiems naršytojams.

Vikio demokratija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikio pagalba sudaromos sąlygos neribotai arba ribotai asmenų grupei kurti bei redaguoti dokumentus, naudojant paprastą teksto žymėjimo sistemą. Tekstui formatuoti pakanka naršyklės.

Tipiška vikitechnologijos savybė yra paprastumas kuriant ir atnaujinant puslapius. Paprastai prieš priimant keitimą nėra būtina, kad įvedamą tekstą peržiūrėtų kitas asmuo, ir daugelis vikių yra laisvai prieinami.

Paprastai vartotojo registracija neprivaloma. Vikisvetainėje sukuriamos sąlygos demokratiškai darbo aplinkai. Sprendimai priimami bendru sutarimu, nėra vienašališkų, autoritarinių sprendimų (nes nėra vieno vienintelio svetainės administratoriaus).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „Wiki“. Britannica. Nuoroda tikrinta 2022-02-01.