Istviko raganos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio The Witches of Eastwick)
Istviko raganos

PavadinimasThe Witches of Eastwick
Kilmės šalis JAV
RežisieriusGeorge Miller
Prodiuseris (-iai)Neil Canton
Jon Peters
Peter Guber
Scenaristas (-ai)Michael Cristofer
John Updike (romanas)
OperatoriusVilmos Zsigmond
KompozitoriusJohn Williams
VaidinaJack Nicholson
Cher
Susan Sarandon
Michelle Pfeiffer
Veronica Cartwright
Richard Jenkins
Metai1987 m.
ŽanrasKomedija, fantastinis,
siaubo
Pagal knygąThe Witches of Eastwick
Trukmė118 min.
Kalbaanglų
PlatintojasWarner Bros.
Premjera1987 m. birželio 12 d.
IMDb įrašas

Istviko raganos (angl. The Witches of Eastwick) – 1987 m. siaubo komedija, pastatyta pagal to paties pavadinimo John’o Updike’o romaną. Ją režisavo George Miller, o pagrindinius vaidmenis atliko Jack Nicholson (Daryl Van Horne), kartu su Cher, Susan Sarandon ir Michelle Pfeiffer, kurios vaidina raganas.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Alexandra Medford (Cher), Jane Spofford (Susan Sarandon) ir Sukie Ridgemont (Michelle Pfeiffer) yra trys nepatenkintos moterys, gyvenančios mažame Istviko miestelyje Rod Ailande. Alexandra yra skulptorė ir vieniša motina, muzikos mokytoja Jane yra ką tik išsiskyrusi ir neturi vaikų, o žurnalistė Sukie yra neįprastai vaisinga moteris auginanti daug mažų vaikų. Palikusios arba paliktos vyrų, jos nesąmoningai sudaro raganų sąlėkį, kuris susideda iš savaitinių susitikimų, per kuriuos jos geria, žaidžia kortomis ir dalijasi savo fantazijomis apie idealų vyrą.

Kitą dieną po vieno tokio susitikimo į Istviką atvyksta paslaptingas vyras ir nusiperka Lennox'ų rūmus, didžiulį dvarą, kuris prieš tai nebuvo apgyvendintas. Labai įdomus ir charizmatiškas nepažįstamasis sukelia miestelėnų susižavėjimą, bet pykdo vietinę gyventoją Felicią Alden (Veronica Cartwright), konservatyvią nenuoramą, kuri yra ištekėjusi už laikraščio redaktoriaus Clyde’o Alden’o (Richard Jenkins). Nepažįstamasis pagaliau prisistato visam miesteliui muzikiniame rečitalyje; surengęs gana ekscentrišką pasirodymą jis pasirodo esąs Daryl Van Horne (Jack Nicholson). Kai tik Sukie prisimena jo vardą iš savo ieškojimų, jos karoliai nepaaiškinamai sutrūksta ir išbyra ant grindų, dėl ko Felicia suklumpa ir nusirita laiptais žemyn ir susilaužo koją.

Daryl’as nusprendžia suvilioti moteris vieną po kitos, pradėdamas nuo savimi pasitikinčios Alexandra’os, kuri iš pradžių yra įbauginta jo arogancijos ir drąsos, po to pereina prie kuklios ir užsidariusios Jane, kurią paskatina būti aistringa ir nerūpestinga. Pakvietęs visas tris moteris į rūmus, jis pagaliau atkreipia dėmesį į Sukie, sukurdamas pavydžios konkurencijos tinklą tarp moterų, kuris paskatina antgamtišką teniso žaidimą ir atskleidžia pirmuosius jų raganiškų sugebėjimų ženklus. Vėliau jos pakyla virš Daryl’o baseino ir mėgaujasi naujai atrastomis galiomis.

Laikui bėgant, besitęsiantis raganų lankymasis Daryl’o rūmuose paskatina gandus, kurie atstumia jas nuo vietinių miestelio moterų, kurios viešai pažemina Jane prekybos centre. Felicia yra ypač įsiutinta suvokto jų elgesio nemarumo, bet su ja greitai susitvarkoma labai vaizdingoje Daryl’o kerų scenoje, kurie priverčia ją išvemti raganų išspjautus vyšnių kauliukus. Išgasdintas ir matydamas jos apsėdimą, jos vyras yra priverstas užmušti ją žarstekliu.

Staiga, išgąsdintos pavojingų santykių su Daryl’u, raganos stengiasi nutraukti visus ryšius, tačiau susiduria su šiurpiomis įžeisto Daryl’o orumo pasekmėmis. Turėdamas anksčiau įrašytą pokalbį, kuriame trys moterys išpažįsta savo slapčiausias baimes, Daryl nusprendžia jas įgyvendinti: Alexandra atsibunda lovoje pilnoje gyvačių, Jane pasižiūri į veidrodį ir pamato save klaikiai pasenusią, o Sukie priverčiama patirti nepakenčiamą skausmą, dėl kurio ji paguldoma į ligoninę. Kol ji sveiksta, tampa aišku, kad visos trys moterys laukiasi Daryl’o vaikų.

Supratusios, kad vienintelis būdas atsikratyti Daryl’o yra panaudoti galias, kurių jis jas išmokė, raganos panaudoja užkerėtą lėlę, kuri imituoja Daryl’ą ir triuką su vyšnių kauliukais, kurį jis panaudojo per jas Felicia’ai. Nepataisomai sulaužiusios lėlę, jos įmeta ją į ugnį, o Daryl sudega liepsnose.

Paskutinėje scenoje parodomos Alexandra, Jane, Sukie ir jų šeimos visi kartu gyvenantys Daryl’o rūmuose su ka tik gimusiais berniukais, kurių tėvas yra Daryl. Kol raganos užsiėmusios kitais dalykais, Daryl pasirodo televizoriaus ekrane ir bando bendrauti su trimis mažyliais, stengdamasis juos padaryti tokiais pat blogais kaip jis, bet, prieš jam ką nors įvykdant, jį nutraukia trys moterys, laikančios nuotolinio valdymo pultelį ir jį išjungia.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimas Kategorija Gavėjas Rezultatas
Oskarai[1] Geriausia muzika John Williams Nominacija
Geriausias garsas Wayne Artman
Tom Beckert
Tom E. Dahl
Art Rochester
Nominacija
BAFTA Geriausi specialūs vaizdo efektai Michael Lantieri
Michael Owens
Ed Jones
Bruce Walters
Laimėjo
Grammy Geriausias instrumentinio garso takelio parašyto kino filmui arba televizijai albumas John Williams Nominacija
Hugo premija Geriausias filmas Nominacija
Los Angeles Film Critics Association Geriausias aktorius Jack Nicholson Laimėjo
(dalijasi su Steve Martin)
New York Film Critics Circle Geriausias aktorius Jack Nicholson Laimėjo
Saturn Awards Geriausias fantastinis filmas Nominacija
Geriausias aktorius Jack Nicholson Laimėjo
Geriausia aktorė Susan Sarandon Nominacija
Geriausia antro plano aktorė Veronica Cartwright Nominacija
Geriausias scenarijus Michael Cristofer Nominacija
Geriausia muzika John Williams Nominacija
Geriausi specialūs efektai Michael Lantieri Nominacija

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „The 60th Academy Awards (1988) Nominees and Winners“. oscars.org. Nuoroda tikrinta 2011-10-16.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]