Tarptautinių atsiskaitymų bankas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tarptautinų atsiskaitymų banko būstinė Bazelyje (Šveicarija)

Tarptautinių atsiskaitymų bankas (angl. Bank for International Settlements) – tarptautinė centrinių bankų organizacija, skatinanti ir prižiūrinti tarptautinį monetarinį ir finansinį bendradarbiavimą.[1] Tarptautinių atsiskaitymų bankas (TAB) įsteigtas 1930 m. Bazelyje ir yra seniausia veikianti pasaulio tarptautinė finansų organizacija. Banko steigėjai – valstybių centriniai bankai. Bankas skatina bendradarbiavimą tarp centrinių bankų, jiems teikia daug finansinių paslaugų (teikia kreditus, priima depozitus, veikia kaip garantas ir tarpininkas). Šiuo metu TAB nariai yra 55 valstybių centriniai bankai, Europos Centrinis Bankas ir Tarptautinis valiutos fondas.

Lietuvos narystė TAB[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos bankas yra Tarptautinių atsiskaitymų banko narys nuo 1931 m. 1940 m., Lietuvą okupavus TSRS, Tarptautinių atsiskaitymų bankas nuostoliams, patirtiems užšaldžius jo sąskaitą Lietuvos banke, kompensuoti perėmė iš Lietuvos banko 62,2 kg aukso. Likusią aukso dalį (569,8 kg) Lietuva iš Tarptautinių atsiskaitymų banko atgavo 1992 m.[2] Nuo 1992 m. Lietuvos banko narystė TAB buvo atkurta ir grąžintos jam priklausiusios banko akcijos. Šiuo metu Lietuvos bankas turi 1070 TAB akcijų. Lietuvos banko vadovas dalyvauja TAB metiniuose akcininkų susirinkimuose ir kituose renginiuose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Tarptautinių atsiskaitymų bankas (Bank for International Settlements, BIS). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIII (Šalc–Toli). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2013. 542 psl.
  2. http://www.lb.lt/prieskario_auksas_ir_jo_atgavimas Archyvuota kopija 2012-07-19 iš Wayback Machine projekto. Lietuvos bankas. Prieškario auksas ir jo atgavimas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]