Perkūnija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Keičiama: vi:Giông
Thijs!bot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 60: Eilutė 60:
[[sr:Олуја са грмљавином]]
[[sr:Олуја са грмљавином]]
[[sv:Åska]]
[[sv:Åska]]
[[ta:இடியுடன் கூடிய மழை]]
[[tr:Gök gürültülü fırtına]]
[[tr:Gök gürültülü fırtına]]
[[uk:Гроза]]
[[uk:Гроза]]

02:07, 31 liepos 2012 versija

Perkūnija

Perkūnijaatmosferos reiškinys, kai storuose kamuoliniuose liūtiniuose debesyse arba tarp debesų ir žemės įvyksta elektros išlydis – žaibas, o jį lydi griaustinis.

Didėjant audros debesiui, jo viduje stiprios oro srovės šokdina aukštyn žemyn vandens lašelius bei ledo gabalėlius. Šie susiduria ir trinasi vienas į kitą. Trintis sukelia jėgą, vadinamą elektros krūviu. Taip debesis įsielektrina. Debesies viršuje pasiskirsto teigiamas krūvis, o apačioje – neigiamas. Žemės krūvis – teigiamas. Teigiami krūviai pritraukia neigiamus krūvius, ir tada tarp jų peršoka milžiniška elektros kibirkštis – žaibas.

Išlydis gali įvykti debesų viduje arba tarp debesies ir žemės. Žaibas be griaustinio vadinamas amalu (tik šviesos blyksnis be garso). Paliekantis debesį ir judantis į žemę – šakotinis žaibas. Kamuolinis žaibas pasirodo staiga, primena kamuolį ir plaukia oru. Kartais jį galima pamatyti pastatų ir lėktuvų viduje.

Kai debesyje plykstelėja žaibas, jis aplinkui įkaitina orą maždaug iki + 30 000 °C. Oras įkaista ir labai sparčiai išsiplečia. Tai sukelia garsų perkūnijos dundėjimą – griaustinį. Griaustinis sugriaudėja kartu su žaibu. Tačiau pirmiau išvystame žaibą, nes šviesa oru sklinda nepalyginamai greičiau už garsą.

Nuorodos

Šablonas:Link GA