Moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Brox (aptarimas | indėlis)
S Straipsnis 'Mokslinė tiriamoji veikla' pervadintas į 'Moksliniai tyrimai ir taikomoji veikla': terminas patvirtintas STD prie LRV gen. direktoriaus, 2007 m. spalio 31 d. įsakymu Nr. 226, (Žin., 2007, Nr. 119-4877). Įsigaliojo nuo 2008 m.
Brox (aptarimas | indėlis)
stilius
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Moksliniai tyrimai ir taikomoji veikla''' ({{en|Research and development}}, '''''R&D''''') — [[moksliniai tyrimai]] ir mokslo taikymas, plėtojimas („vystymas“), naujų produktų kūrimas, [[inovacija|inovacijų]] (naujadarų) diegimas ir taikymas, atitinkama veikla. Mokslinius tyrimus atlieka, mokslą taiko, jį plėtoja tiek pavieniai individai, tiek ir jų grupės, kolektyvai, organizacijos (pvz., [[moksliniai institutai]]). Mokslinių tyrimų ir mokslo plėtojimo padalinius turi didelės pramonės, [[elektronika|elektronikos]], [[biotechnologija|biotechnologijų]] ir kitų aukštųjų technologijų bendrovės.
Mokslinė tiriamoji veikla, (angl. ''Research and development'', arba '''R&D''') — arba tyrimai ir vystymas, yra sietina su naujų produktų kūrimu, [[inovacija|inovacijų]] diegimu ir taikymu.

== Tyrimų ir vystymo vienetai ==

Tyrimus ir vystymą gali atlikti pavieniai individai, arba grupės. Dažnai tyrimų ir vystymo padalinius (daugiausiai išsivysčiusiose pasaulio šalyse) turi daugelius [[elektronika|elektronikos]], [[biotechnologija|biotechnologijų]] ir kitų aukštųjų technologijų bendrovių.


[[Kategorija:Inovatika]]
[[Kategorija:Inovatika]]
[[Kategorija:moksliniai tyrimai]]


[[ca:R+D+I]]
[[ca:R+D+I]]

19:53, 25 balandžio 2009 versija

Moksliniai tyrimai ir taikomoji veikla (angl. Research and development, R&D) — moksliniai tyrimai ir mokslo taikymas, plėtojimas („vystymas“), naujų produktų kūrimas, inovacijų (naujadarų) diegimas ir taikymas, atitinkama veikla. Mokslinius tyrimus atlieka, mokslą taiko, jį plėtoja tiek pavieniai individai, tiek ir jų grupės, kolektyvai, organizacijos (pvz., moksliniai institutai). Mokslinių tyrimų ir mokslo plėtojimo padalinius turi didelės pramonės, elektronikos, biotechnologijų ir kitų aukštųjų technologijų bendrovės.