Pereiti prie turinio

Plagioklazas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Gediminas (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 13: Eilutė 13:
</table>
</table>


'''Albitas''' pavadinimas kilo iš lotyniško žodžio ''Albus'' reiškiančio "švariai" balta spalva. Tai palyginus dažnai pasitaikantis ir svarbus uolienas formuojantis mineralas, randamas rūgštinio tipo uolienose, pegmatito daikose, dažnai su retais mineralais kaip [[turmalinas]] ir [[berilas]].


'''Anortitas''' pavadinimas išvertus iš graikų kalbos "įžambus", siejamas su tuo kad kristalizuojasi triklyninėje kristalinėje sistemoje. Anortito savybės tokios pat kaip ir matinių magminių uolienų tikių kaip gabras ir [[bazaltas]].
'''Albitas''' pavadinimas kilo iš lotyniško žodžio Albus reiškiančio "švariai" balta spalva. Tai palyginus dažnai pasitaikantis ir svarbus uolienas formuojantis mineralas randamas rūkštinio tipo uolienose, pegmatito daikose, dažnai su retais mineralais kaip [[turmalinas]] ir [[berilas]].


'''Oligoklazas''' dažnai aptinkamas [[granitas|granituose]], sienituose, diorituose ir [[gabras|gabruose]]. Dažnai randamas su [[ortoklazas|ortoklazais]]. Pavadinimas kilo pagal graikiškus žodžius "mažas" ir "lūžis", tai siejama su tuo kad skilimo kampas gerokai skiriasi nuo 90&deg;. Saulės akmuo pagrindinai yra oligoklazas (kartais albitas) su [[hematitas|hematito]] gabaliukais.
'''Anortitas''' pavadinimas išvertus iš graikų kalbos įžambus, siejamas su tuo kad kristalizuojasi triklyninėje kristalinėje sistemoje. Anortito savybės tokios pat kaip ir matinių magminių uolienų tikių kaip gabras ir [[bazaltas]].


'''Andezinas''' mineralas savo savybėmis panašus į tokias uolienas kaip dioritas. sudaro vidutinis kiekis silicio dioksido ir artimas magminėms uolienoms tokioms kaip andezitas.
'''Oligoklazas''' dažnai aptinkamas [[granitas|granituose]], sienituose, diorituose ir [[gabras|gabruose]]. Dažnai randamas su [[ortoklazas|ortoklazais]]. Pavadinimas kilo pagal graikiškus žodžius "mažas" ir "lūžis", tai siejama su tuo kad skilimo kampas gerokai skiriasi nuo 90&deg;. Saulės akmuo pagrindinai yra oligoklazas (kartais albitas)su [[hematitas|hematito]] gabaliukais.


'''Labradoritas''' turi savybes kaip ir bazinės uolienos tokios kaip dioritas, gabras, andezitas ar [[bazaltas]] ir paprastai randamas su piroksenu ar amfibolu. Labradoritas gali keisti spalvą atpindėdamas šviesą. Labradoritas savo pavadinimą gavo pagal intruzinę magminę uolieną anortozitą, kuris beveik visas sudarytas iš plagioklazų. Yra žinoma labratorito atmaina spektrolitas, randamas [[Suomija|Suomijoje]].
'''Andezinas''' mineralas savo savybėmis panašus į uolienas tokias kaip dioritas, kurį sudaro vidutinis kiekis silicio dioksido ir artimas magminėm uolienom tokiom kaip andezitas.

'''Labradoritas''' turi savybes kaip ir bazinės uolienos tokios kaip dioritas, gabras, andezitas ar [[bazaltas]] ir paprastai randamas su piroksenu ar amfibolu. Labradoritas gali keisti spalvą atpindėdamas šviesą. Labradoritas savo pavadinimą įgavo pagal intruzinę magmine uolieną anortozitą, kuris beveik visas sudarytas iš plagioklazų. Yra žinoma labratorito atmaina spektrolitas randamas [[Suomija|Suomijoje]].


'''Bitovnitas''' pavadinimas kilo pagal [[Otava]], [[Kanada]] (Bitovnas), retą mineralą randamą daužniausiai bazinio tipo uolienose.
'''Bitovnitas''' pavadinimas kilo pagal [[Otava]], [[Kanada]] (Bitovnas), retą mineralą randamą daužniausiai bazinio tipo uolienose.

11:52, 12 vasario 2006 versija

Anortitas #60025 (Plagioklazas).

Plagioklazas - svarbus tektosilikatinis mineralas formuojantis magmines uolienas. Plagioklazai sudaro mineralų eilę nuo NaAlSi3O8 (albito) iki CaAl2Si2O8 (anortito). Pagal procentinį anortito ir albito kiekį išskiriami dar 4 tarpiniai plagioklazai.

Plagioklazai
Mineralas% NaAlSi3O8(%Albitas)% CaAl2Si2O8(%Anortitas)
Albitas100-900-10
Oligoklazas90-7010-30
Andezinas70-5030-50
Labradoritas50-3050-70
Bitovnitas30-1070-90
Anortitas10-090-100

Albitas pavadinimas kilo iš lotyniško žodžio Albus reiškiančio "švariai" balta spalva. Tai palyginus dažnai pasitaikantis ir svarbus uolienas formuojantis mineralas, randamas rūgštinio tipo uolienose, pegmatito daikose, dažnai su retais mineralais kaip turmalinas ir berilas.

Anortitas pavadinimas išvertus iš graikų kalbos "įžambus", siejamas su tuo kad kristalizuojasi triklyninėje kristalinėje sistemoje. Anortito savybės tokios pat kaip ir matinių magminių uolienų tikių kaip gabras ir bazaltas.

Oligoklazas dažnai aptinkamas granituose, sienituose, diorituose ir gabruose. Dažnai randamas su ortoklazais. Pavadinimas kilo pagal graikiškus žodžius "mažas" ir "lūžis", tai siejama su tuo kad skilimo kampas gerokai skiriasi nuo 90°. Saulės akmuo pagrindinai yra oligoklazas (kartais albitas) su hematito gabaliukais.

Andezinas mineralas savo savybėmis panašus į tokias uolienas kaip dioritas. Jį sudaro vidutinis kiekis silicio dioksido ir artimas magminėms uolienoms tokioms kaip andezitas.

Labradoritas turi savybes kaip ir bazinės uolienos tokios kaip dioritas, gabras, andezitas ar bazaltas ir paprastai randamas su piroksenu ar amfibolu. Labradoritas gali keisti spalvą atpindėdamas šviesą. Labradoritas savo pavadinimą gavo pagal intruzinę magminę uolieną anortozitą, kuris beveik visas sudarytas iš plagioklazų. Yra žinoma labratorito atmaina spektrolitas, randamas Suomijoje.

Bitovnitas pavadinimas kilo pagal Otava, Kanada (Bitovnas), retą mineralą randamą daužniausiai bazinio tipo uolienose.