Vikipedija:Nuosavybė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
S Atmestas Hugo.arg pakeitimas, grąžinta paskutinė versija (naudotojo Nomad keitimas)
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{Tvarkos pasiūlymas}}
{{Oficialios taisyklės}}


''Čia aprašoma Vikipedijos politika straipsnių turinio priežiūros klausimu, ne autorinių teisių (copyright)''.
''Čia aprašoma Vikipedijos politika straipsnių turinio priežiūros klausimu, ne autorinių teisių (copyright)''.
Eilutė 26: Eilutė 26:
{{stub}}
{{stub}}


[[Kategorija:Taisyklės ir susitarimai]]
[[Kategorija:Taisyklių pasiūlymai]]





22:03, 29 lapkričio 2007 versija

   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Čia aprašoma Vikipedijos politika straipsnių turinio priežiūros klausimu, ne autorinių teisių (copyright).

Dalis Vikipedijos naudotojų labai rūpinasi savo į projektą įneštu indėliu: sukurtais straipsniais, paveikslėliais, kategorijomis, šablonais ir panašiai. Kai kurie nueina taip toli, kad pradeda jį ginti nuo bet kokių kitų redaguotojų. Nėra nieko blogo, jei domitės kažkuria sritimi, nesvarbu ar esate jos ekspertas ar tik mėgėjas, ir peržiūrite visus joje daromus pakeitimus. Tačiau šis rūpestis negali peržengti tam tikros ribos. Manymas, kad jei sukūrėte straipsnį – esate jo savininkas, yra dažna klaida Vikipedijoje.

Jūs negalite kitiems trukdyti redaguoti „Jūsų“ medžiagą, kurią įkėlėte į Vikipediją. Apie tai aiškiai perspėja pranešimas po kiekvienu redagavimo langu:

  • Jei nepageidaujate, kad jūsų įvestas turinys būtų negailestingai redaguojamas ir platinamas, nerašykite čia.

Kiekvienas vikipedijos naudotojas gali redaguoti kiekvieną straipsnį, kategoriją, paveikslėlį ar kitą medžiagą. Jis neprivalo niekieno atsiklausti – nei naudotojo, kuris pirmas sukūrė straipsnį, nei naudotojo, kuris prie jo prisidėjo daugiausiai, nei niekieno kito. Vikipedija yra projektas, kuriame rašyti ir redaguoti gali kiekvienas.

Tačiau svarbu ir gerbti kitus dalyvius bei jų indėlį. Pašalindami iš straipsnio daug teksto, Jūs šalinate kažkieno darbą. Ypač, kai tas tekstas yra vieno autoriaus, mandagu prieš tai su juo pakalbėti, aptarti siūlomus keitimus straipsnio aptarimų puslapyje. Gali būti, kad jis rėmėsi pasenusiais ar nepatikimais šaltiniais. Gali būti, kad tokiais remiatės Jūs, norėdami atlikti pakeitimą. Šios problemos geriausiai išsprendžiamos diskusijoje. Dirbant kartu su to teksto autoriumi, gali būti pasiekta daug geresnių rezultatų.

Pasirašinėjimas

Kadangi straipsnių savininkų nėra, po straipsniais nepasirašinėjama. Naudotojų indėliai gali būti matomi straipsnio istorijos puslapyje. Straipsnių aptarimuose, atvirkščiai – po savo tekstu reikia pasirašyti. Paprasčiausias būdas – keturios tildės: ~~~~, kurių vietoje Vikipedijos programa įterps Jūsų naudotojo vardą ir datą.

Pavyzdžiai

Savinimosi pavyzdžiai:

  • Naudotojas reikalauja, kad bet kokie pakeitimai tam tikrose srityse ar konkrečiame straipsnyje iš pradžių būtų derinami su juo.
  • Naudotojas kažkurioje srityje ar konkrečiame straipsnyje nuolat diskutuoja dėl smulkių pakeitimų: išsireiškimų, paveikslėlių naudojimo, lentelių ir kt. formatavimo.
  • Ilgesnį laiko tarpą tas pats naudotojas atmetinėja kelių skirtingų naudotojų daromus pakeitimus tam, kad išsaugoti esamą straipsnio versiją. Suprantama, tai negalioja vandalizmo atmetinėjimui.
  • Naudotojas kitus dalyvius bando atkalbėti nuo tolimesnio konkrečios srities ar straipsnio redagavimo. Tai gali būti daroma įvairiai, pradedant įžeidžiu tonu ir baigiant globėjišku.