San Zeno poliptikas (Mantegna)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio San Zeno altorius)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
San Zeno poliptikas
Menininkas Andrea Mantenja
Metai 1457-59
Meno kryptis Ankstyvasis Renesansas
Medžiagos, technika tempera ant medinės panelės
Matmenys 480 cm × 450 cm
Miestas (vieta) San Zeno (Šv. Zenono) bazilika, Verona
Muziejus

San Zeno poliptikas“ – Ankstyvojo Renesanso dailininko Andrea Mantenjos (1431 - 1506) altoriaus ištapymas, esantis šiuo metu San Zeno (Šv. Zenono) katedroje-bazilikoje Veronoje.

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

San Zeno bazilikos abatas Gregorio Correr užsakė darbą 1457 m. Andrea Mantenja atliko jį Padujoje ir 1459 m. išsiuntė į Veroną.

Napoleono karų metu prancūzų kareiviai 1797 m. nupjovė altoriaus predelos (apatinė altoriaus dalis) fragmentus ir parsigabeno į Prancūziją. Šiuo metu centrinė „Nukryžiavimas“ yra Luvre, šoninės „Kristaus malda kalne“ ir „Kristaus prisikėlimas“ yra Turo miesto menų muziejuje Prancūzijoje.

Nepavykus susigrąžinti predelos dalių jos buvo pakeistos kopijomis, kurias nutapė tolimas Veronezės palikuonis Paolino Caliari. 2007 m. altorius buvo restauruotas ir atnaujintas. Manoma, kad poliptiko rėmas yra originalaus Mantenjos dizaino.

Altoriuje vaizduojama tradicinė scena: centrinėje panelėje Madona su Kūdikiu, šoninėse - šventieji, Veronos miesto globėjai. Mantenjos darbas pažymėtinas puošnumu, tik tai pasiekiama ne auksu, o vaisių, riešutų ir gėlių girliandų atvaizdais.

Detalės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]