Pelajus (Astūrija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pelajus)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Pelajus XII a. rankraštyje

Pelajus buvo Iberijos vestgotų monarchas, įkūręs Asturijos karalystę 718 m. Manoma, kad jis pradėjo Rekonkistą, Iberijos pusiasalio išvadavimą nuo maurų, ir įkūrė Astūrijos monarchija kuri yra Leono, Kastilijos ir Portugalijos monarchijų pirmtakė.

Pelajo tėvas buvo Fafila. Chronica Albeldensis teigia, kad Fafila buvo Galecijos kunigaikštis, kurį nužudė vestgotų karalius Vitiza. Pasak Alfono III kronikos, Pelajus buvo karaliaus Čindasvinto anūkas, o jo tėvas buvo apakintas Kordoboje Vitizos įsakymu. Taip pat Vitiza ištrėmė iš Toledo Pelajų, kai tapo karaliumi 702 m. Anglų istorikas Roger Collins mano, kad Chronica Albeldensis yra patikimesnė. Abi kronikos sutinka, kad Pelajus buvo vestgotas, kurį iš Toledo ištrėmė Vitiza.

Dėl neaiškių priežasčių Pelajus sukilo prieš maurus ir buvo atsiųsta armija, vadovaujama generolo Alkamos ir Sevilijos vyskupo Opos, numalšinti sukilimą. Kovadongos mūšyje Alkama žuvo, o vyskupas buvo paimtas į nelaisvę. Nesutariama dėl mūšio datos. Paprastai jis datuojamas 718 ar 719 m., bet kai kurie šaltiniai nurodo vėlesnę datą.

Kai Pelajus buvo išrinktas Astūrijos kunigaikščiu pagal vestgotų papročius, jis sostine padarė Kangas de Onís. Jis ištekino savo dukrą Ermesindą už Alfonso I, kuris buvo Kantabrijos kunigaikščio Petro sūnus.

Pelajus valdė 18-19 metų ii 737 m. po jo mirties įpėdiniu tapo jo sūnus Favilas.

Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
sukurtas titulas
Astūrijos karalius
718 m.-737 m.
Vėliau valdė
Favilas