Naudotojas:Ntakd/Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ntakd)
   Šis puslapis yra juodraštis.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD)(toliau – Departamentas) yra Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstaiga, įsteigta 2011 m. balandžio 1 d. pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2011 m. vasario 23 d. nutarimą Nr. 244[2] sujungimo būdu reorganizavus Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Narkotikų kontrolės departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Departamento veiklos tikslai:[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dalyvauti formuojant valstybės politiką narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos srityse;
  2. Pagal kompetenciją organizuoti valstybės politikos narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos srityse įgyvendinimą ir ją įgyvendinti.

Departamento veiklos sritys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žalos mažinimas
  • Prevencija
  • Reabilitacija
  • Informacijos rinkimas ir koordinavimas
  • Licencijavimas
  • Subjektų veiklos priežiūra
  • Galimybių, studijos, tyrimai ir analizės
  • Paklausos ir pasiūlos mažinimas

Departamento valdomos svetainės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Medis
  • Ką veikia vaikai? - paauglius auginantiems tėvams skirtoje interneto svetainėje esančios pamokos padeda tėvams geriau suprasti savo vaikus, efektyviau bendrauti, stiprinti tarpusavio ryšį bei suteikia reikalingų žinių apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją. Šioje svetainėje tėvai gali rasti daug aktualių faktų, naudingų patarimų, užduočių, testų bei video medžiagos.
  • Nerukysiu – tai interaktyvi interneto svetainė, skirta asmenims, norintiems atsisakyti šio žalingo įpročio, taip pat skirta motyvuoti asmenis nerūkyti. Svetainėje galima rasti interaktyvius testus, padedančius sužinoti rūkančiojo tipą bei priklausomybės laipsnį, rūkymo išlaidų skaičiuoklę, interaktyvų žmogaus kūną, parodantį žalą sveikatai ir pokyčius metus rūkyti, interaktyvų Lietuvos žemėlapį, kur kreiptis pagalbos metant rūkyti, galimybę užduoti su rūkymu ir metimu rūkyti susijusius klausimus specialistams.
  • Aš kritiškas arba K.A.S (kritiškas, atviras, stiprus) – tai interaktyvi interneto svetainė jaunimui nuo 14 m. Ja siekiama tinkamai informuoti jaunus asmenis, suteikiant žinių apie psichoaktyviąsias medžiagas, jų vartojimo poveikį ir rizikas. Svetainėje pateikiamos 9 rubrikos skirtos supažindinti jaunus asmenis su psichoaktyviųjų medžiagų žala, naujausia ir aktualiausia informacija psichoaktyviųjų medžiagų temomis, pagalbos galimybės vartojantiems ar bandžiusiems vartoti bei nuorodos ir naudingi patarimai kaip turiningai praleisti laisvą laiką. Svetainėje taip pat veikia interaktyvus pokalbių laukelis, kuriame puslapio svečias gali užduoti jam rūpimus klausimus, pastebėjimus ar pasiūlymus anonimiškai arba prisijungęs prie savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyros.
  • Visuomenė

Departamento struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyrius - organizuoja ir koordinuoja psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos priemonių, programų, projektų, tyrimų įgyvendinimą Lietuvoje ir jas įgyvendina; analizuoja prevencijos priemonių aktualumą (tikslingumą) skirtingoms tikslinėms grupėms ir dalyvauja formuojant psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos politiką.
  • Stebėsenos ir analizės skyrius - organizuoja ir vykdo narkotinių ir psichotropinių medžiagų, tabako ir alkoholio vartojimo bei jo padarinių, apyvartos stebėseną, informacijos apie Lietuvos Respublikoje įgyvendinamas narkotikų, tabako ir alkoholio paklausos ir pasiūlos mažinimo priemones surinkimą. Skyrius užtikrina Europos narkotikų ir narkomanijos informacinio tinklo (Reitox) nacionalinio centro funkcijų vykdymą. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras yra viena iš Europos Sąjungos agentūrų, kuri renka, analizuoja ir platina moksliškai pagrįstą informaciją visuomenei ir politikos formuotojams apie narkotikus, su narkotikų vartojimu susijusius reiškinius ir jų padarinius. Stebėsenos ir analizės skyriuje dirbantys specialistai koordinuoja tarpinstitucinę veiklą ir tarptautinius ryšius, kiek tai susiję su Jungtinių Tautų Narkotinių medžiagų komisijos ir Europos Sąjungos Tarybos Horizontaliosios narkotikų darbo grupės veikla“, taip pat organizuoja ir rengia arba dalyvauja rengiant koncepcijų, strategijų, tarpinstitucinių veiklos planų, Departamento strateginių dokumentų projektus.
  • Narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekursorių kontrolės ir rizikos vertinimo skyrius – vykdo teisėtos veiklos, susijusios su narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais), kontrolę (priežiūrą) ir stebėseną; organizuoja ir vykdo naujų psichoaktyvių medžiagų stebėseną, organizuoja naujų psichoaktyvių medžiagų rizikos vertinimą ir teikia Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlymus dėl kontrolės priemonių taikymo.
  • Tabako, alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekursorių licencijų skyrius - vykdo veiklos, susijusios su alkoholio produktų, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių gamyba bei didmenine prekyba, licencijavimą; leidimų pirkti ir (ar) naudoti etilo alkoholį išdavimą; veiklos, susijusios su narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais) licencijavimą, veiklos vietos registracijos pažymėjimų, šių medžiagų importo ir eksporto leidimų išdavimą; renka ir analizuoja duomenis, susijusius su etilo alkoholio pardavimu ir panaudojimu, alkoholio produktų ir tabako gaminių gamyba, tabako gaminių didmenine prekyba; vykdo alkoholio ir tabako verslo vietų pagal savivaldybių išduotas licencijas išsidėstymo Lietuvos teritorijoje stebėseną; vykdo gamintojų ar importuotojų per bendrąjį Europos Komisijos elektroninį registravimo portalą teikiamų pranešimų apie tabako gaminius ir su jais susijusius gaminius, skirtus parduoti Lietuvos Respublikoje, stebėseną.
  • Tabako ir alkoholio kontrolės skyrius
  • Bendrųjų reikalų ir vidaus administravimo skyrius