Ne pelno organizacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ne pelno siekianti organizacija)

Ne pelno organizacija (sutrumpintai NPO; dar vadinama ne pelno siekiančia organizacija arba pelno nesiekiančia organizacija) – nevyriausybinė organizacija, kurioje pelnas nėra matomas kaip pagrindinis veiklos tikslas ir nepaskirstomas organizacijos nariams, savininkams ar kitiems asmenims. Detalus teisinis NPO apibrėžimas skiriasi priklausomai nuo valstybės.[1] Pagal Lietuvos įstatymus, pagrindinės NPO formos yra viešoji įstaiga, asociacija, visuomeninė organizacija, paramos fondas.

NPO turi teisę vykdyti ekonominę veiklą (ji gali būti ribojama pagal NPO tipą) ir gauti pelną, tačiau jis lieka organizacijos viduje ir panaudojamas tolimesnės veiklos finansavimui, plėtrai. NPO darbuotojai būna tiek savanoriai, tiek ir gaunantys atlyginimą. Priklausomai nuo šalies, NPO gali būti taikomos įvairios mokesčių lengvatos.

NPO veikia įvairiuose sektoriuose: švietime, sveikatos apsaugoje, humanitarinių krizių malšinime, aplinkos apsaugoje ir kitur. Tarp pasaulyje žinomų organizacijų, NPO statusą turi Bilo ir Melindos Geitsų fondas, Amnesty International, WWF, Rotary, Raudonasis Kryžius, Vikimedijos fondas, Little Free Library ir kt.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Helmut Anheier. Nonprofit Organizations: Theory, Management, Policy. Routledge, 2005, p. 53-54