Juozas Žukauskas (1902)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Juozas Žukauskas (angl. Jack Sharkey, 1902 m. spalio 26 d. Bingamtonas, Niujorko valstija – 1994 m. rugpjūčio 18 d. Beverly, Masačusetsas) – lietuvių kilmės amerikietis, pasaulio sunkaus svorio bokso čempionas. Amerikietišką Jack Sharkey pseudonimą Juozas Žukauskas pritaikė sau pagal žymaus to meto airių boksininko Tomo Sharkey pavardę.

Juozas Žukauskas ("Jack Sharkey"), kai jam buvo 78 metai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

J.Žukauskas gimė 1902 m. lietuvių emigrantų šeimoje, Bingamtone (Niujorko valstija). Apie Džeko Šarkio jaunystę nėra išlikę daug duomenų. Žinoma, kad jis, dar būdamas paaugliu, buvo priimtas tarnauti junga į laivyną, kur ir susidomėjo boksu. Augalotas jaunuolis tarnavo keliuose laivuose ir visur pagarsėjo kaip geriausias boksininkas. Po tarnybos laivyne, grįžęs į Bostoną, J.Žukauskas pradėjo dalyvauti bokso kovose už užmokestį. Savo pirmąją kovą, 1924 m. sausio 24 d., Juozas laimėjo prieš Billy Muldoon nokautu jau pirmame raunde, o ir sekančiose dvikovose jį dažniau lydėjo pergalės ir geri honorarai. Tuo laiku lietuvių kilmės boksininkas pasirinko sau amerikietišką Jack Sharkey pseudonimą.

Jau sulaukęs pilnametystės, J.Žukauskas atvyko į Bostoną (Masačusetso valstija), tęsti karjeros profesionalų bokse. Jo treneris buvo italas Tony Polazzolo. 1929 m. J. Žukauskas Yankee Stadium įveikė Tommy Loughran ir tapo JAV sunkaus svorio bokso čempionu. Ši pergalė jam suteikė galimybę kovoti su vokiečiu Max Schmeling dėl pasaulio čempiono vardo. 1930 m. birželio 12 d. po ketvirto raundo Žukauskas buvo diskvalifikuotas už smūgį žemiau juostos. Max Schmeling tapo pasaulio čempionu. Tai vienintelis atvejis bokso istorijoje, kada pasaulio sunkaus svorio čempionas buvo paskelbtas po varžovo diskvalifikacijos.

1931 m. spalio mėn. Žukauskas įveikė italą Primo Carnera ir gavo dar vieną galimybę kovoti dėl pasaulio čempiono titulo. 1932 m. birželio 21 d. Madison Square Garden Bowl arenoje (Long Island, Niujorkas) Žukauskas kovėsi su Max Schmeling ir po ilgų diskusijų buvo pripažintas pasaulio sunkaus svorio bokso čempionu. Šį titulą Žukauskas prarado 1933 m. birželio 29 d. kovodamas antrą kartą su Primo Carnera. Karjerą baigė 1936 m. su rezultatu 38-14-3. Paskutinė kova (prieš Joe Louis) baigėsi pralaimėjimu trečiame raunde (nokautas).

1994 m. Žukauskas buvo įtrauktas į žymiausių pasaulio boksininkų sąrašą. Tais pačiais metais Juozas Žukauskas mirė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]