Indėnų rezervatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Indėnų rezervatai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kontinentinės JAV rezervatai

Indėnų rezervatas – speciali JAV teritorija, kontroliuojama indėnų bendruomenės. Šalyje yra 310 rezervatų, tačiau ne kiekviena iš daugiau nei 550 pripažintų JAV indėnų bendruomenių turi rezervatus – dalis genčių turi kelis rezervatus, o kai kurios gentys neturi nė vieno. Bendras visų rezervatų plotas – 225 410 km², tai sudaro 2,3 % JAV teritorijos. Didžiausias yra navachų rezervatas, užimantis 64 700 km², tačiau yra ir nedidelių, nei 50 km² nesiekiančių teritorijų. Dauguma indėnų rezervatų yra šalies vakaruose: pietvakarių JAV dykumose, Uoliniuose kalnuose, Kanados pasienyje.

Indėnų rezervatai turi savivaldą – ten gyvenanti bendruomenė renka savo valdžios atstovus, reguliuoja mokesčius, leidžia įstatymus. Rezervatai juridiškai turi panašų statusą kaip ir JAV valstijos. Rezervatuose veikia federaliniai įstatymai ir bendruomenės įstatymai, o valstijos, kurioje yra rezervatas, teisė negalioja. Bendruomenės turi savo teisėsaugos institucijas. Dalyje rezervatų įstatymais įteisinti kazino, kuriais viliojami turistai.

Indėnų rezervatai pradėti steigti XIX a. pr. pasiekus susitarimą tarp JAV valdžios ir indėnų genčių. Rezervatais suteikta galimybė indėnams išlaikyti savivaldą ir išsaugoti tradicijas.